JEZIVE I SUROVE REAKCIJE NA TVITERU NA SMRT MIRE MARKOVIĆ: Ljudi, imate li vi DUŠU, ma šta mislili o ovoj ženi?
Surove reakcije na vest da je preminula Mira Marković, Foto: EPA/Saša Stanković, Ilustracija/Espreso.co.rs

reakcije

JEZIVE I SUROVE REAKCIJE NA TVITERU NA SMRT MIRE MARKOVIĆ: Ljudi, imate li vi DUŠU, ma šta mislili o ovoj ženi?

Mira Marković je preminula je u svojoj 77.godini

Objavljeno: 10:01h

Mirjana Marković, prva predsednica Jugoslovenske levice (JUL) i supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, umrla je juče od upale pluća u 77. godini.

Mira je Slobi bila jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika pre nego što je uhapšen 2001. godine. Jednostavno, bio je opčinjen njome. Poslednjih 16 godina živela je u Rusiji, gde je 2006. godine dobila politički azil.

Podsetimo, srpski Interpol je za Mirjanom Marković 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu, jer se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja.

Vest o smrti nekadašnje prve dame SRJ odjeknula je i u svetu, a reakcije građana u Srbiji su podeljene. Dok se jedni od Mirjane opraštaju sa rečima sete, neki drugi njenu smrt surovo komentarišu.

Pojedini su mišljenja da Srbija treba da se stidi, jer je Markovićeva preminula slobodna, "daleko od države u kojoj je sejala smrt".

Ima i neumesnih komentara poput ovog:

Većina ne krije radost zbog Mirine smrti:

Neki drugi navode da ih ničija s,mrt ne može učiniti radosnim, pa ni Slobine Mire, ali kako kažu, žale što je izbegla suđenje.

​Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Mirjana Marković u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka. Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije.

Mira je obeležena kao osoba koja je bila deo represivnog režima Slobodana Miloševića, a često se navodilo da je upravo ona vladala iz senke i da je Sloba bio njena marioneta.

Komentatori smatraju i da je Mirina škola zla i dan danas prisutna...

Protiv Mirjane Marković bila je pokrenuta i istraga zbog sumnji da je pomogla sinu Marku Miloševiću i njegovoj grupi u švercu cigareta. Bila je obuhvaćena i pretkrivičnim postupkom zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Takođe, pominjala se i njena moguća umešanost u otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije. Sudski se teretila za nedozvoljeno posredovanje u vezi sa nezakonitom dodelom stanova Vlade što je septembra 2010. s obzirom da je pretila zastarelost prekvalifikovano u zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Mirjana Marković rođena je 10. jula 1942. u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Bila je jedna od osnivača i prva predsednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL), koja je od 1994. do 2000. godine bila na vlasti u koaliciji sa SPS-om Slobodana Miloševića.

BONUS VIDEO: Espreso sa Jutkom nakon odloženog suđenja!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.