POGORŠALA SE SITUACIJA U SLOVENIJI: Vatra se približila KUĆAMA, nastavlja svoj RAZARAJUĆI pohod! (FOTO)
Ilustracija, Foto: policija.si

VATRENA STIHIJA

POGORŠALA SE SITUACIJA U SLOVENIJI: Vatra se približila KUĆAMA, nastavlja svoj RAZARAJUĆI pohod! (FOTO)

Požar trenutno gasi 1.290 ljudi, uključujući 962 vatrogasca

Objavljeno:

Iako je jutros rečeno da je požar na gorskom delu Krasa u Sloveniji pod kontrolom, situacija se u međuvremenu pogoršala, a vatra se približila kućama. Pomoć Sloveniji u gašenju požara uputila je danas i Republika Srbija.

Požar trenutno gasi 1.290 ljudi, uključujući 962 vatrogasca. Uglavnom su zabrinuti zbog predviđenog nešto pojačanog vetra, koji će posle podne duvati sa primorja ka unutrašnjosti.

- Situacija nije najgora moguća, ali je i dalje veoma ozbiljna - rekao je ministar odbrane Marjan Šarec, prenosi 24our.com.

On je dodao da se požar veoma brzo širi.

Evropska Komisija objavila je kartu požara u Sloveniji.

Civilna zaštita Severne Primorske saopštila je da vatra nastavlja svoj razarajući pohod, piše N1 Slovenija.

- Požari se pojavljuju na različitim područjima. Trenutno je najteže kod Kostanjevice, ponovno gori ispod dalekovoda Lokvica - Mirno - saopšteno je.

U vazduhu su dva helikoptera i vojni avion slovenačke vojske Pilatus.

Požar sve bliži kućama

Reporterka N1 prenela je da se u Sloveniji često čuju eksplozije i da je na terenu jako puno vozila i vatrogasaca te da ih stiže sve više. Novinarka javlja da požar nije daleko od kuća, a i da će doći kanader jer je situacija lošija nego jutros.

1 / 2 Foto: policija.si

Uklonjeno preko 220 kilograma bombi i mina

Juče su pripadnici Državne službe za zaštitu od neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) na području opštine Miren - Kostanjevica uklonili 30 komada NUS-a iz Prvog i Drugog svetskog rata ukupne težine 223 kg, objavila je Uprava za zaštitu i spašavanje na Tviteru.

Srbija poslala pomoć Sloveniji

Republika Srbija danas je uputila pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio područje te zemlje, saopštio je MUP.

Kako se navodi, 13 predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera "Agusta Bell 212" kapaciteta od po 1,5 tone vode, gasiće veliki požari u Sloveniji, na Renškom vrhu.

1 / 2 Foto: MUP

- Uveren sam da će pripadnici MUP-a Srbije Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice dati svoj pun doprinos u borbi protiv vatrene stihije i spasavanju ljudi i njihove imovine, baš kao što su to učinili i prošlog leta u Grčkoj, Makedoniji i našoj bratskoj Republici Srpskoj. Želim još jednom da istaknem da je MUP Srbije na čelu sa ministrom Vulinom ponosan na svoje vatrogasce-spasioce i pripadnike Helikopterske jedinice koji u času nevolje uvek pokažu izuzetnu hrabrost i požrtvovanost - poručio je v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.