POŽAR KAKAV SLOVENIJA NE PAMTI SE VIDI I IZ SVEMIRA: Vatra gori već peti dan zaredom! (VIDEO)
Požar, Foto: policija.si

požar

POŽAR KAKAV SLOVENIJA NE PAMTI SE VIDI I IZ SVEMIRA: Vatra gori već peti dan zaredom! (VIDEO)

O razmerima požara svedoče i satelitski snimci na kojima se vidi da je zahvatio velik deo Tršćanskog zaliva

Objavljeno:

Vatra u slovenačkom regionu Kras gori već peti dan zaredom. Trenutno su aktivna tri požara, a najveću briga vatrogascima predstavlja požar u zaseoku Klariči u samoj blizini italijanske granice, a kako je NASA objavila, požar se vidi iz svemira.

Na gašenju požara i danas je angažovano 1.000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među njima i četiri helikoptera slovenačke vojske, austrijski helikopter, a stižu i kanaderi i helikopteri iz Hrvatske i Slovačke.

Zbog požara je zatvoreno nekoliko saobraćajnica. Ervin Čurlič iz regionalnog Štaba civilne zaštite pojasnio je da se vatra zbog vetra ponovno proširila iz smera Italije, piše 24ur.

Slovenačka vojska će pripremati tople obroke za vatrogasce na terenu. Sve više zadataka imaju i policajci, naročito prilikom evakuacije ugroženih građana. Sirene za evakuaciju oglasile su se danas u nekoliko oblasti, a u Kostanjevici na Krasu je upaljen alarm za opštu opasnost.

Već u sredu evakuisano je stotinjak stanovnika s područja naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas i Miren, gde se vatra približila i Mirenskom dvorcu.

- Većina meštana već se vratila u svoje domove, ali pojedine meštane Segetova pri Lokvici i dalje evakuišu - pojasnio je Čurlič.

Najveći požar u istoriji Slovenije

O razmerima požara svedoče i satelitski snimci na kojima se vidi da je zahvatio velik deo Tršćanskog zaliva. Slovenački zvaničnici ističu da je reč o najvećem požaru u istoriji samostalne Slovenije. Prema prvim procenama, izgorelo je više od 2.000 hektara zemlje.

- To su prve ocene, kasnije će šumari prema karti izneti tačne brojke, ali ovaj požar neće biti tako skoro ugašen", rekao je Srečko Šestan, zapovednik Civilne zaštite.

Brane Gregorčič iz Agencije za zaštitu sredine optimističan je u pogledu situacije na opožarenim područjima. Istakao je da je u sredu probleme stvarao zapadni vetar koji je vatru iz Italije širio prema Sloveniji.

1 / 6 Foto: policija.si

- Danas očekujemo sličan vetar, ali imali smo i 18 sati zatišja. Sutra će duvati slaba bura u suprotnom smeru, pa ne bi trebala stvarati dodatne probleme. To će trajati sutra ujutro možda šest sati, a poslepodne će opet zaduvati ovaj zapadni vetar s mora na kopno - rekao je Gregorčič.

Kako je saopštio hrvatski MORH, u Sloveniju je osim helikoptera poslat još jedan kanader iz sastava HV-a. Izvestili su da je tokom jučerašnjeg dana kanader prilikom gašenja požara u Sloveniji u devet naleta izbacio 48 tona vode.

Bonus video:

54:33

PULS SRBIJE 21.07.2022. 2.DEO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.