VATRENA STIHIJA U SLOVENIJI SE NE SMIRUJE! Uništeno 2.000 hektara zemljišta, PETI DAN NA IZMAKU
Foto: Printscreen/Twitter/ Slovenska vojska

"Očajno je"

VATRENA STIHIJA U SLOVENIJI SE NE SMIRUJE! Uništeno 2.000 hektara zemljišta, PETI DAN NA IZMAKU

Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća - rekao je jedan meštanin

Objavljeno:

Veliki požar na slovenačkom Krasu, uz granicu s Italijom, ne smiruje se, o čemu svedoče dramatične priče meštana koji stanje opisuju kao "očajno" dok zajedno s vatrogascima pokušavaju da spasu "što se spasiti može".

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji, koji se pre dva dana proširio iz Italije, uništio je dosad više od 2.000 hektara.

Na gašenju najvećeg požara u istoriji Slovenije angažovan su vatrogasci iz većeg dela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere. Tadej Rogelja, jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evakuisana. Zajedno s još desetak meštana ne želi da napusti mesto i pokušava da spasi kuće od kojih je požar udaljen nekoliko stotina metara, navodi Hina, a prenosi Index.

1 / 4 Foto: policija.si

- Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća - rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovensku televiziju.

Odlučio je da ostane jer je član civilne zaštite, kao i još nekoliko meštana koji su u dobroj kondiciji.

- Ostali smo da u krajnjem slučaju pokušamo da zaštitimo ono što se zaštititi da - izjavio je, dodajući da vatrogascima donose hranu i piće i seku stabla kako bi se zaustavila nadiruća vatra. Zapovednik civilne zaštite Srečko Šestan je rekao da jaki vetar otežava napore vatrogasaca koji pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju svim raspoloživim snagama iz vazduha i sa zemlje.

Peticija za kupovinu kanadera

Ali, požar je nepredvidljiv, vatra brzo preskače s jednog dela na drugi, kazao je Šestan. Na terenu je više od 1.100 ljudi, a pomoć iz vazduha je zbog smanjene vidljivosti nedovoljno efikasna. Po njegovim rečima, dva su veća požara, jedan kod Vojščice, koji je donekle pod nadzorom i drugi kod Trstelja, gde je puno šume, pa ga je teže ugasiti.

Gašenje uz to otežavaju snažna bura i teren na kom je još dosta zaostalih neeksplodiranih mina iz vremena Prvog svetskog rata. Evropski poverenik za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič, u utorak je zahvalio susednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, ali upozorio je i na ograničenost takve pomoći u vreme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

Slovenački mediji navode da je više hiljada građana potpisalo peticiju kojom od vlade traže da kupi kanader. Da će Slovenija, koja inače ima odlično organizovanu vatrogasnu službu, za iduće leto biti spremnija i za borbu s požarima iz vazduha, rekao je u sredu prilikom posete ugroženom području premijer Robert Golob.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.