FOKUS I NA UKRAJINI: Kineski ministar Vang Ji informisao medije o spoljnopolitičkim pitanjima
Vang Ji, Foto: Kineska medijska grupa

RAZGOVOR O NIZU TEMA

FOKUS I NA UKRAJINI: Kineski ministar Vang Ji informisao medije o spoljnopolitičkim pitanjima

Vang je pozvao na smirenost i racionalnost u rešavanju ukrajinske krize, ističući da se sporovi moraju rešavati dijalogom, pregovorima i mirnim sredstvima

Objavljeno:

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji održao je virtuelnu konferenciju za novinare na marginama Petog zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva u Pekingu, gde je odgovarao na pitanja stranih i kineskih novinara u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima. Ovo su ključni momenti sa konferencije za štampu: O ukrajinskoj krizi.

Vang je pozvao na smirenost i racionalnost u rešavanju ukrajinske krize, ističući da se sporovi moraju rešavati dijalogom, pregovorima i mirnim sredstvima. Kina će igrati konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, dodao je on. „Kina je spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju dijaloga za mir i radu zajedno sa međunarodnom zajednicom kada je to potrebno za sprovođenje neophodnog posredovanja“, rekao je ministar spoljnih poslova. Društvo Crvenog krsta Kine pružiće hitnu humanitarnu pomoć u vidu zaliha za Ukrajinu što je pre moguće, rekao je Vang novinarima. O vezama Kine i Rusije.

Odnos Kine i Rusije zasnovan je na saradnji, bez formiranja paktova, bez konfrontacije i bez zajedničkog ciljanja bilo koje treće strane, rekao je Vang. Nema mešanja ili nesloge koju seju treće strane, dodao je on. Kina i Rusija će zadržati strateški fokus i nastaviti da produbljuju kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru, naglasio je Vang.

Vang Ji
foto: Kineska medijska grupa

O vezama Kine i SAD

Tokom konferencije za štampu, Vang je pozvao da se odnosi Kine i SAD vrate na pravi put. Konkurencija velikih zemalja nije pravi izbor i SAD treba da sprovedu svoja verbalna uveravanja u praksi, rekao je on.

„U globalizovanom i međuzavisnom svetu, pitanje kako Kina i SAD mogu da pronađu pravi put napred i uspeju da se slože je i novo pitanje za čovečanstvo i formulacija koju moraju zajedno da razrade Kina i SAD“, dodao je ministar spoljnih poslova. Tajvansko pitanje se suštinski razlikuje od pitanja Ukrajine.

Tajvansko pitanje se suštinski razlikuje od pitanja Ukrajine jer je Tajvan oduvek bio deo Kine, rekao je kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji na konferenciji za novinare u ponedeljak.

„Neki ljudi, iako su glasno govorili o principu suvereniteta po pitanju Ukrajine, nastavili su da potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana“, rekao je Vang. „Ovo je očigledan dvostruki standard“. Saradnja Kine i Evrope unosi stabilnost u nestabilan svet.

Odnosi Kine i Evrope nisu usmereni ni na jednu treću stranu, niti su potčinjeni ili pod kontrolom bilo koje treće strane, rekao je kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji na konferenciji za novinare u ponedeljak. Dijalog i saradnja između Kine i Evrope na osnovu uzajamnog poštovanja i obostrane koristi dodaće još stabilizujućih faktora nestabilnom svetu, rekao je Vang novinarima.

Vang se osvrnuo se na dostignuća ostvarena kroz saradnju Kine i Evrope u prošloj godini. Trgovinska razmena između dve strane u 2021. prvi put je premašila 800 milijardi US dolara, što ukazuje na veoma komplementaran odnos.

Ekspres železnica Kina-Evropa je prošle godine ostvarila rekordnih 15.000 putovanja, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, doprinoseći globalnoj saradnji u borbi protiv pandemije, obezbeđujući stabilan globalni industrijski lanac i pomažući svetu u ekonomskom oporavku. On je takođe primetio da još uvek postoje neke snage koje nisu zadovoljne stabilnim razvojem odnosa Kine i Evrope, koje izmišljaju takozvanu „kinesku pretnju“, pojačavaju konkurenciju sa Kinom i „institucionalnim rivalima“, pa čak i izazvaju sankcije i konfrontacije. Globalna razvojna inicijativa će se sprovoditi korak po korak.

Kina će sarađivati sa svim stranama na implementaciji Globalne razvojne inicijative (GDI) korak po korak, rekao je u ponedeljak kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Koraci uključuju stvaranje sinergije u prioritetnim oblastima, odgovaranje na potrebe svih zemalja, partnerstvo sa mehanizmima saradnje i dopiranje do partnera iz svih sektora, rekao je Vang novinarima na konferenciji za novinare na marginama Petog zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva. Ministar inostranih poslova je rekao da je fokus inicijative da se ljudi stave u centar pažnje. On je takođe rekao da će ta inicijativa olakšati sprovođenje Agende 2030.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.