KINEZI NE ŠTEDE: Izdvajanja za vojsku ZNATNO VEĆA
Foto: Profimedia

povećanje

KINEZI NE ŠTEDE: Izdvajanja za vojsku ZNATNO VEĆA

Dok premijer Kine Li Kećijang nastoji da zaštiti suverenitet, bezbednost i razvojne interese zemlje, Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 odsto više novca na nacionalnu odbranu i tako nadmašiti prošlogodišnji povećanje vojnog budžeta uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta

Objavljeno:

Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 odsto više novca za nacionalnu odbranu, predviđeno je budžetom koji je danas predstavljen Svenarodnom kineskom kongresu.

1 / 2 Foto: Profimedia

Kina će time nadmašiti prošlogodišnje povećanje vojnog budžeta, uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta, preneo je Rojters.

Dok premijer Kine Li Kećijang nastoji da zaštiti suverenitet, bezbednost i razvojne interese zemlje, Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 odsto više novca na nacionalnu odbranu i tako nadmašiti prošlogodišnji povećanje vojnog budžeta uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta.

Premijer Li Kećijang je obećao da će poboljšati vojnu obuku i borbenu gotovost Narodnooslobodilačke armije koja razvija niz novih tipova naoružanja – od stelt lovaca do nosača aviona, navodi britanska agencija.

Povećanje izdvajanja za kineske oružane snage u okviru budžeta pomno prate susedi Kine i Vašington kao barometar koliko agresivno će Peking osnaživati kinesku vojsku.

Ovogodišnje povećanje od 7,1 odsto je sedmo uzastopno jednocifreno budžetsko povećanje za sistem nacionalne odbrane uprkos padu stope ekonomskog rasta i unutrašnjim preprekama u Kini, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, uključujući i pad prometa u ogromnom sektoru nekretnina i smanjenoj opštoj potrošnji.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.