"NEĆEMO MENJATI LJUDSKA PRAVA ZBOG VAŠEG GASA": Borelj poslao JASNU poruku Putinu - TRAGEDIJA RATA NIKADA NE BLEDI!
Žozep Borelj, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

OGLASIO SE

"NEĆEMO MENJATI LJUDSKA PRAVA ZBOG VAŠEG GASA": Borelj poslao JASNU poruku Putinu - TRAGEDIJA RATA NIKADA NE BLEDI!

On je dodao da "moramo shvatiti da je za mir potrebno najmanje dvoje, a za rat jedno"

Objavljeno:

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj govorio je pred Evropskim parlamentom o koracima koje je EU preduzela da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv Ruske Federacije.

– Pokušaću da sa vama podelim svoja razmišljanja o tragičnim događajima koje doživljavamo. Mislim da je ovo trenutak kada se rađa geopolitička Evropa.

Kada postanemo svesni izazova sa kojima se suočavamo, u tom trenutku Evropa mora da prihvati svoju odgovornost. Prvi put od Drugog svetskog rata, svedoci smo invazije jedne zemlje na drugu. A jedan od njih ima nuklearno oružje koje koristi da zastraši druge.

Muka mi je kada se setim istorijskih analogija i događaja koji su se odigrali na početku Drugog svetskog rata.

Tragedija rata nikada ne bledi. Godinama smo raspravljali da li Evropa može da se suprotstavi ratu - rekao je Borelj.

Šta je rekao Putinu 2007

On je dodao da „treba da shvatimo da je za mir potrebno najmanje dvoje, a za rat jedno”.

– Upravo to nam poručuje Putin. I zato moramo povećati kapacitet odvraćanja kako bismo sprečili rat.

1 / 4 Foto: Profimedia

Naše odvraćanje nije bilo dovoljno snažno da zaustavi Putinovu agresiju. Ali otkako je počela agresija, reagovali smo na način na koji Putin nije očekivao. Pokazali smo mu da svoju slobodu, a ni slobodu drugih nećemo žrtvovati - rekao je Borelj.

On se prisetio vremena kada je bio predsednik parlamenta 2007. godine.

– Imao sam priliku da u oči Putina, posle ubistva novinarke Ane Politkovske, kažem: „Nećemo menjati ljudska prava zbog vašeg gasa“ i sada je vreme da to uradimo ponovo. Nećemo odustati od odbrane ljudskih prava i sloboda jer smo manje-više zavisni od Rusije. Moramo raditi na tome da što pre prekinemo ovu zavisnost – rekao je Borelj i dodao:

"Razmišljaj, radi, delaj"

- Prošle subote, dok sam razgovarao sa vama, predsedniče Mišel, pitali ste: „Da li radimo sve što možemo, možemo li više? Je ovo dovoljno? Zar smo tako bespomoćni?"

Onda ste rekli: "Razmišljaj, radi, delaj."

Moramo usvojiti odluku o SVIFT-u i ukloniti Rusiju iz finansijskog sistema, moramo pronaći način da naoružamo Ukrajinu, a ne jednu po jednu državu da to čini nekoordinirano. Ohrabrili ste me da ponovo razgovaram sa članicama EU. I za nekoliko sati doneli smo te odluke. Za manje od 24 sata otkriven je još jedan tabu.

Sada je polovina rezervi Centralne banke Rusije van njihove kontrole, ona je zamrznuta.

Pre tri dana to nije bilo moguće, a sada jeste. Počinju da osećaju posledice na inflaciju i pad njihove valute. Da, imamo prilike i iskoristili smo ih. Moramo da nastavimo sa tim. Misle da smo mi, Evropska unija, mirovna snaga da ne možemo da damo oružje drugima. Da, možemo i jesmo. I kada glasate za sledeći budžet, razmislite o tome.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Niko ne može da okrene glavu

Osvrnuo se i na glasanje u UN za osudu ruske agresije i istakao da niko nije na njihovoj strani, već samo da su bili uzdržani.

- Sada moramo da napravimo međunarodnu koaliciju kako bi na sledećoj sednici ceo svet osudio ovu agresiju. Niko ne može da okrene glavu.

Nema opravdanja da tako moćna država napada svog slabijeg suseda. Moramo biti sa njima. Kada ljudi govore o snazi, mnogi misle na vojnu snagu. Ali postoje i drugi načini da budete moćni.

Ne možemo se jednostavno pozivati na vladavinu prava.

Sile zla, koje žele da koriste fizičko nasilje za rešavanje sukoba, moraju im pokazati da možemo biti ujedinjeni više nego što smo sada. Uradili smo mnogo, mislim da smo iznenadili svet, iznenadili smo Putina i moramo da nastavimo ovim putem.

Ovi trenuci u Parlamentu i Vaši aplauzi pokazuju da moramo nastaviti ovim putem. Evropljani moraju da shvate da žive u opasnom svetu, a da bismo se suočili sa tim moramo da budemo jedinstveniji nego ikad – zaključio je Borelj.

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.