"AKO UKRAJINA NE PREŽIVI, NEĆE NI SVETSKI MIR" Izaslanik iz Kijeva u UN poziva na MOMENTALNI prekid VATRE
Sednica UN, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

un

"AKO UKRAJINA NE PREŽIVI, NEĆE NI SVETSKI MIR" Izaslanik iz Kijeva u UN poziva na MOMENTALNI prekid VATRE

Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Moskva deluje u samoodbrani, a za invaziju je rekao da predstavlja odbranu principa Povelje UN

Objavljeno:

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije GS UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre.

-Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo - izjavio je ambasador EU pri UN Olof Skog, a prenosi “Glas Amerike”.

Zapad i Ukrajina tvrde da rat preti principima UN i međunarodnom poretku.

-Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija - poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja.

Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Moskva deluje u samoodbrani, a za invaziju je rekao da predstavlja odbranu principa Povelje UN.

-Štitimo sebe od nacionalističke pretnje, ali Rusija želi i da zaštiti principe Povelje UN na tlu Donbasa i Ukrajine, i osigura da naredne generacije ne nose teret rata - izjavio je Nebenzja, negirajući istovremeno da ruske snage gađaju civile.

Kineski izaslanik Džang Đun poručio je da je "situacija otišla do tačke koju Kina ne želi".

-Hladni rat je odavno završen. Treba napustiti mentalitet Hladnog rata baziran na blokovskoj konfrontaciji. Ništa se ne može dobiti od novog Hladnog rata, a svi su na gubitku. Naša je pozicija da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i principe Povelje UN - rekao je i pozvao sve strane u ukrajinskom sukobu na uzdržanost i istakao da sukob može biti rešen dijalogom.

On je istakao da svetska zajednica treba da doprinese stvaranju povoljnih spoljnih uslova za političko rešenje i da izbegne zaoštravanje tenzija.

Predstavnica SAD u UN će se obratiti na kraju debate Generalne skupštine. Očekuje se da će se oko 100 zemalja obratiti Generalnoj skupštini, koja bi, kako se očekuje, sutra trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Da bi se usvojila rezolucija potrebno je da za nju glasa dve trećine članica UN.

1 / 7 Foto: Šahovski savez Srbije

Savet bezbednosti sazvao je za juče retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu. Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za". Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani. Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, "ofanzive u Ukrajini".

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Bonus video:

07:49

HIT SITUACIJA U EMISIJI UŽIVO! Poznata pevačica rođena 29. februara DA LI JOJ JE DANAS ROĐENDAN?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.