BUGARSKOM MINISTRU ODBRANE PRETI SMENA? Odbio da rusku invaziju nazove RATOM!
Kriil Petkov, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

KIRIL PETKOV

BUGARSKOM MINISTRU ODBRANE PRETI SMENA? Odbio da rusku invaziju nazove RATOM!

U objavi na Facebook-u kasno u nedelju Janev je napisao da je meta ciljanog napada, s planom da ga se zameni nekim ko bi bio otvoreniji za odluke koje služe stranim interesima i mogle bi ugroziti sigurnost Bugarske

Objavljeno:

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da će smeniti ministra odbrane Stefana Janeva nakon što je njegovo odbijanje da rusku invaziju nazove ratom podstaklo pozive na smenu.

Petkov je rekao da će se koalicijska vlada sastati tokom dana i glasati o ministrovoj smeni i predložiti novog ministra obrane. Petkov je rekao da su se svi koalicijski partneri složili da se Janeva smeni.

"Moj ministar odbrane ne može koristiti reč operacija umesto reči rat. Ne možete to nazvati operacijom kada su hiljade vojnika s jedne i druge strane već ubijene", rekao je Petkov u televizijskoj izjavi.

"Bugarski interes nije u tome da pognemo glave... Kad vidimo nešto s čime se ne slažemo, nešto toliko očigledno, ne možemo da ćutimo", rekao je Petkov.

Janev kaže da je meta ciljanog napada

U objavi na Facebook-u kasno u nedelju Janev je napisao da je meta ciljanog napada, s planom da ga se zameni nekim ko bi bio otvoreniji za odluke koje služe stranim interesima i mogle bi ugroziti sigurnost Bugarske.

Njegovu izjavu Petkov je kritikovao rekavši da nijedan od njegovih ministara nema pravo na "vlastitu vanjsku politiku, posebno na Facebook-u" niti veruje da je njihov ostanak na dužnosti direktno povezan sa stabilnošću vlade.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Petkov je rekao da Bugarsku, članicu EU i NATO-a, njeni zapadni saveznici ne prisiljavaju ni na kakve odluke, ali je istaknuo kako najveća garancija sigurnosti crnomorske zemlje leži u jedinstvu s ostalim članicama Europske unije.

Petkov je u prosincu bio prisiljen objasniti da Bugarska još nije razgovarala o raspoređivanju NATO-ovih snaga u zemlji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici nakon što je Janev na Facebook-u objavio kako veruje da takve snage nisu potrebne.

Bonus video:

12:12

Milovan Drecun za Kurir o traženju Prištine da hitno pristupi članstvu NATO

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.