"SPEKULACIJE O IMPERIJALNIM AMBICIJAMA RUSIJE NISU TAČNE": Putin tokom sastanka sa azerbejdžanskim liderom
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

RUSKI LIDER

"SPEKULACIJE O IMPERIJALNIM AMBICIJAMA RUSIJE NISU TAČNE": Putin tokom sastanka sa azerbejdžanskim liderom

Kako je istakao, odnosi Moskve i Kijeva pokvarili su se nakon državnog udara i nezakonitog preuzimanja vlasti u Ukrajini 2014. godine, nakon čega je saradnja sa Ukrajinom iščezla

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevom izjavio je da nakon odluke o priznanju nezavisnosti LNR i DNR Moskva primećuje spekulacije da Rusija navodno želi da obnovi Rusku imperiju, ali da to nije tačno.

„Rusija je juče donela odluku da prizna suverenitet dve narodne republike Donbasa. Odmah želim da kažem da primećujemo spekulacije na temu toga da Rusija namerava da obnovi carstvo, unutar tih granica imperije. To apsolutno nije tačno. Nakon raspada Sovjetskog Saveza Rusija je priznala novu geopolitičku stvarnost i aktivno radi na jačanju naše saradnje sa svim nezavisnim zemljama, koje su nastale na postsovjetskom prostoru“, rekao je Putin na sastanku sa Alijevom.

Kako je istakao, odnosi Moskve i Kijeva pokvarili su se nakon državnog udara i nezakonitog preuzimanja vlasti u Ukrajini 2014. godine, nakon čega je saradnja sa Ukrajinom iščezla.

„Čak i u najkritičnijim situacija, kao što je, recimo, rešavanje problema Nagorno-Karabaha, mi smo delovali veoma oprezno, polazeći od interesa svih država koje su uključene u taj proces, i uvek smo se trudili da postignemo obostrano prihvatljiva rešenja. Nažalost, nakon državnog udara u Ukrajini ne vidimo takav nivo i kvalitet saradnje sa Ukrajinom, nestao je. Želim da naglasim: upravo nakon državnog udara i nezakonitog preuzimanja vlasti od strane onih koji su to uradili“, rekao je ruski lider.

1 / 11 Foto: Profimedia

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike i naložio ruskoj vojsci da osigura mir u Donbasu.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media