KAKVE REAKCIJE STIŽU IZ PEKINGA? Zapadni lideri osudili rusko priznanje, a evo kako se Kina postavila!
Vladimir Putin i Si Đinping, Foto: Profimedia

VAŽNO!

KAKVE REAKCIJE STIŽU IZ PEKINGA? Zapadni lideri osudili rusko priznanje, a evo kako se Kina postavila!

Rusija i Kina imaju dugu istoriju međusobnog pružanja podrške protiv onoga što smatraju mešanjem Zapada u njihove unutrašnje stvari i često glasaju kao blok u UN

Objavljeno:

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izrazio je "zabrinutost" zbog situacije u Ukrajini u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prema saopštenju koje je u utorak objavilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

- Kina je zabrinuta zbog evolucije situacije u Ukrajini i treba poštovati legitimne bezbednosne probleme bilo koje zemlje - rekao je Vang tokom razgovora.

On je rekao da "svrhe i principi Povelje UN treba da se poštuju", dodajući da je situacija u Ukrajini "usko povezana sa odlaganjem" u primeni sporazuma iz Minska, pozivajući se na set protokola iz 2015. godine koji je osmišljen da okonča sukob u istočnoj Ukrajini, ali koji nikada nisu u potpunosti sprovedeni.

Kina je pozvala sve strane da "pokažu uzdržanost, prepoznaju važnost sprovođenja principa nedeljive bezbednosti, olakšaju situaciju i razreše razlike kroz dijalog i pregovore", rekao je Vang, navodi se u saopštenju.

Dodao je da će Kina nastaviti svoje kontakte sa svim stranama.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kineski izaslanik u UN je u ponedeljak pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i izbegavaju podsticanje tenzija u Ukrajini, ali nije osudio rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska u Ukrajini.

Peking se nalazi u složenoj poziciji dok se kriza u Ukrajini intenzivira, i pokušava da izbalansira produbljivanje veza sa Moskvom sa svojom spoljnom politikom uporne odbrane državnog suvereniteta.

U kratkom saopštenju na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN u ponedeljak uveče, kineski ambasador u UN Zang Jun rekao je da je Peking pozdravio i ohrabrio svaki napor za diplomatsko rešenje, dodajući da sve zabrinutosti treba tretirati "po principu jednakosti".

- Trenutna situacija u Ukrajini rezultat je mnogih složenih faktora. Kina uvek donosi sopstvenu poziciju prema vrednosti same stvari. Verujemo da sve države treba da reše međunarodne sporove mirnim putem u skladu sa svrhom i principima Povelje UN - rekao je Zang, prenosi CNN.

Do hitnog sastanka došlo je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) i poslao trupe u ove oblasti u "mirovnu misiju". Zapadni zvaničnici sugerišu da bi ovaj potez mogao da posluži kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Rusija je nedeljama govorila da neće napasti Ukrajinu, a na sastanku Saveta za bezbednost branila je svoje akcije kao napore da "zaštiti i sačuva te ljude" koji žive u Donjecku i Lugansku.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kina je ranije apelovala na strane uključene u ukrajinsku krizu da se vrate sporazumima iz Minska.

Dok se u subotu obraćan na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Vang je rekao da "suverenitet, nezavisnost i teritorijalni intergritet svih zemalja treba poštovati i čuvati".

Međutim, zapadni lideri su u ponedeljak rekli da posledni potez Rusije krši sporazum.

Iako nisu vojni saveznici, Kina i Rusija predstavljaju sve ujedinjeniji front u suočavanju sa onim što smatraju zapadnim mešanjem u njihove poslove i regione.

U zajedničkom saopštenju objavljenom 4. februara nakon sastanka između kineskog predsednika Si Đinpinga i Putina ne spominje se Ukrajina, ali je Kina podržala glavne ruske zahteve Zapadu, dok se obe strane "protive daljem proširenju NATO-a".

1 / 5 Foto: Profimedia

Rusija i Kina imaju dugu istoriju međusobnog pružanja podrške protiv onoga što smatraju mešanjem Zapada u njihove unutrašnje stvari i često glasaju kao blok u UN.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.