SITUACIJA NA IVICI ESKALACIJE: Svetske sile udarile sankcije Rusiji, Kijev poručuje "NEĆEMO PASTI NA PROVOKACIJE"!
Ilustracija, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, EPA/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL, Profimedia, EPA / STEPAN FRANKO

opasno

SITUACIJA NA IVICI ESKALACIJE: Svetske sile udarile sankcije Rusiji, Kijev poručuje "NEĆEMO PASTI NA PROVOKACIJE"!

Ruski predsednik priznao nezavisnost za Donjeck i Lugansk

Objavljeno: 09:35h

Nakon jučerašnjeg poteza predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti za Donjeck i Lugansk, kao i primećene pojačane aktivnosti ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, SAD i Velika Britanija su među prvim državama koje su najavile uvođenje sankcija Moskvi.

Ukrajina
foto: EPA / SERGEI ILNITSKY

Istovremeno, iz Kijeva stiže saopštenje da "neće nasesti na provokacije", te da će "nastaviti da se zalažu za političko-diplomatsko rešenje sukoba".

- Ruski predsednik priznao nezavisnost za Donjeck i Lugansk

- Primećeno pojačano kretanje ruske vojske kod granice sa Ukrajinom

- Zapadne sile najavljuju uvođenje sankcija Moskvi

Ukrajina
foto: EPA / JASON SZENES

- Ukrajina poručuje da neće nasesti na provokacije

08.20 - Amerika: Rusija smislila izgovor za rat

1 / 7 Foto: Profimedia

Pokretanje, kako je Rusija nazvala, mirovne operacije u istočnoj Ukrajini, je "besmislica", a priznanje "otcepljenih regiona" kao nezavisnih je deo izgovora Moskve za rat, saopštile su SAD u Savetu bezbednosti UN.

08.09 - Zvaničnici SAD: Dosadašnji potezi Rusije ne povlače širi paket sankcija

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje mirovne trupe u "otcepljene regione" Ukrajine, još uvek ne predstavljala invaziju koja bi pokrenula širi paket sankcija SAD, izjavo je Rojtersu zvaničnik administracije predsednika Džoa Bajdena, uz napomenu da bi takav napad mogao da se dogodi u svakom trenutku.

ISIS, Džozef Bajden
foto: Profimedia

Jedan drugi zvaničnik je rekao agenciji da će SAD nastaviti da traže diplomatsko rešenje sa Rusijom sve dok se „tenkovi ne pokrenu".

08.05 - EU najavila sankcije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u zajednickom pisanom saopštenju najoštrije su osudili odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da "nastavi sa priznavanjem" oblasti Donjecka i Luganska u Ukrajini kao "nezavisnih entiteta". "Ovaj korak je očigledno kršenje međunarodnog prava, kao i sporazuma iz Minska. Unija će reagovati sankcijama protiv umešanih u ovaj nezakonit čin", najavili su Fon der Lajen i Mišel.

7:50 - Ukrajina: Nećemo pasti na provokacije

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izdalo je prvu zvaničnu izjavu osuđujući odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti za Donjeck i Lugansk, napomenuvši da ta odluka nema "zakonska prava" i "dovodi do oštre eksalacije situacije".

"Ukrajinska strana razume namere Rusije i njihov cilj provokacije Ukrajine. Uzeli smo u obzir sve rizike ii nećemo pasti na provokacije jer ostajemo posvećeni političko-diplomatskom rešavanju oružanog sukoba Rusije i Ukrajine", navedeno je u saopštenju.

Volodimir Zelenski
foto: EPA / STEPAN FRANKO

7:35 - Velika Britanija uvodi sankcije Rusiji

Prema najnovijem saopštenju Britanske vlade, biće uvedene sankcije Rusiji zbog "kršenja internacionalnog prava i napada na soverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet".

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras je kazala da je razgovarala sa Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove, nakon ''poslednjeg napada Rusije na ukrajinski suverenitet''. Složili smo se da će (UK) i (EU) koordinirati da uvedu brze sankcije Putinovom režimu i stajati rame uz rame sa Ukrajinom.

7:20 - SAD uvode sankcije Moskvi

Sjedinjene Države danas će objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na odluku Moskve da prizna samoproglašene republike na istoku Ukrajine i tamo pošalje "mirovne snage", saopštila je Bela kuća.

- Planiramo da u utorak objavimo nove sankcije Rusiji kao odgovor na odluke i akcije Moskve - saopštio je portparol Bele kuće, prenosi Rojters.

7:8- Kolona ruskih oklopnih vozila na 15 km od Donjecka

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske trupe ove večeri možda već ušle na 15 kilometara od Donjecka kao deo onoga što Vladimir Putin naziva "mirovnim trupama" u samoproglašenim republikama Luganjsk i Donjeck.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.