BAJDEN POTPISAO UREDBU O SANKCIJAMA RUSIJI: Oglasio se objavivši fotografiju! (FOTO)
Džo Bajden, Foto: Profimedia

au

BAJDEN POTPISAO UREDBU O SANKCIJAMA RUSIJI: Oglasio se objavivši fotografiju! (FOTO)

Tom odlukom u Sjedinjene Države zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi, prenosi Glas Amerike

Objavljeno: 08:24h

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa otcepljenim regionima istočne Ukrajine - čiji ukaz o nezavisnosti je u ponedeljak doneo ruski predsednik Vladimir Putin.

-Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih sprečio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima, napisao je američki predsednik na društvenoj mreži Tviter.

Tom odlukom u Sjedinjene Države zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi, prenosi Glas Amerike.

1 / 7 Foto: Profimedia

-Zabranjeno je ulaganje u regione Ukrajine pod nazivom Donjecka i Luganska Narodna Republika. Sekretarijat unutrašnje bezbednosti primenjivaće uredbu na nedržavljane, prilikom ulaska u zemlju, koji su obuhvaćeni ovom procedurom, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Inače tokom jučerašnjeg dana portparolka Bele kuće Džen Psaki je izjavila da će, uz pomenutu, biti doneto još mera nezavisno od sankcija koje su Sjedinjene Države i saveznici pripremali ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

-Bajden je oštro osudio odluku o priznavanju takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bela kuća.

U odvojenom saopštenju Bele kuće navedeno je i da je predsednik Bajden, sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, razgovarao o načinima usaglašavanja narednih poteza u vezi odlukom Rusije.

Portparol nemačkog kancelara saopštio je da su se Nemačka, Francuska i Sjedinjene Države saglasile da će reagovati povodom priznanja otcepljenih regiona istočne Ukrajine.

Nije, međutim, precizirano da li su se zapadni saveznici odlučili na uvođenje sankcija Rusiji.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.