VIŠE OD PET SATI TRAJAO RAZGOVOR U MOSKVI, PUTIN SE IZJASNIO: NATO nas smatra svojim protivnikom
Makron, Foto: Profimedia

izjasnio se

VIŠE OD PET SATI TRAJAO RAZGOVOR U MOSKVI, PUTIN SE IZJASNIO: NATO nas smatra svojim protivnikom

Sastanak sa Makronom protekao je poslovno, bio je informativan i koristan, izjavio je Putin na početku svog obraćanja.

Objavljeno:

Više od pet sati trajali su razgovori u Moskvi predsednik Francuske Emanuela Makrona i predsednika Rusije Vladimira Putina. Razgovor koji su Putin i Makron vodili za stolom u Ovalnoj sali počeo je u 18.33 po moskovskom vremenu i trajao više od pet sati.

1 / 6 Foto: Profimedia

Sastanak sa Makronom protekao je poslovno, bio je informativan i koristan, izjavio je Putin na početku svog obraćanja.

- Ne možemo da zatvaramo oči pored činjenicom da NATO smatra Rusiju svojim protivnikom - rekao je Putin na početku konferencije za novinare.

Glavne zabrinutosti Rusije koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije su ignorisane, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, u NATO-u pokušavaju da uvere Rusiju da je to miroljubiv i odbrambeni savez, ali je u vojnoj strategiji Alijanse Moskva označena kao protivnik.

- Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika - naglasio je Putin.

Rusiju i dalje pokušavaju da se umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenosi Sputnjik. U kojoj meri je to tačno uverili su se građani mnogih država. To su Irak, Libija, Avganistan, a, zapravo, velika vojna organizacija protiv Beograda je događaj koji je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede, objasnio je ruski lider.

Francuski lider je poručio da još uvek postoji šansa da se pronađe miran put za Evropu.

- Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još uvek postoji mogućnost i vreme za to - rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Makron je pregovore sa ruskim kolegom nazvao sadržajnim.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da "ne veruje u spontana čuda" tokom dolaska u Moskvu na razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Makron je Putinu rekao da je njegov cilj da "izbegne rat" i "izgradi poverenje". Makron je potencijalni medijator u vezi Ukrajine, a Pariz je skeptičan po pitanju predviđanja Vašingtona, Londona i drugih da je ruski napad neminovan.

"Previše složena situacija da se reši jednim sastankom"

Moskva je takođe spustila očekivanja uoči razgovora. Portparol predsednika Rusije, Dimitri Peskov, Opisao je Makronovu posetu kao "veoma važnu" , ali je rekao da je situacija "previše složena da bi se očekivalo neki veći pomak posle samo jednog sastanka". Peskov je naveo da SAD i njeni saveznici nastavljaju da ignorišu ruske zahteve za bezbednosšću, opisujući atmosferu kao napetu.

Putin je je danas svom francuskom kolegi da Moskva i Pariz dele zajedničku zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Evropi. Putin je Makronu kazao i da je video kako francuske vlasti ulažu napore da reše bezbednosna pitanja u Evropi, uključujući i krizu u Ukrajini, preneo je Rojters.

I Evropi i Rusiji je potreban koristan dogovor

Makron je rekao Putinu da je i Evropi i Rusiji potreban koristan odgovor da bi se okončala napetost oko Ukrajine.

- Koristan odgovor je odgovor koji nam, naravno, omogućava da izbegnemo rat i da gradimo...poverenje, stabilnost, vidljivost - rekao je Makron Putinu tokom razgovora u Kremlju o ukrajinskoj krizi.

Ruski predsednik zahvalio je francuskom kolegi na učešću njegove zemlje u razvoju principijelnih odluka u oblasti evropske bezbednosti i ukazao na napore Pariza da reši ukrajinsku krizu.

- Shvatam da delimo zabrinutost o tome šta se dešava u oblasti bezbednosti u Evropi i želim da vam zahvalim na činjenici da je Francuska uvek bila veoma aktivna u razvoju političkih odluka u ovoj oblasti - rekao je on.

"Mnogo mi je drago što te vidim"

Putin se obratio na početku razgovora francuskom kolegi sa "ti", dok je Makron ruskog lidera zvao Vladimir.

- Dragi gospodine predsedniče, dragi Emanuel, mnogo mi je drago što te vidim - rekao je Putin Makronu na početku protokolarnog dela razgovora.

Dodao je da su prošle dve godine od njihovog poslednjeg susreta i da se za to vreme skupilo mnogo pitanja o kojima treba da se razgovara uživo. Putin je napomenuo da kontakti sa francuskom stranom tokom protekle dve godine nisu bili prekinuti, prenosi RIA Novosti.

Makron se ruskom kolegi obratio sa Vladimir i nekoliko puta mu rekao "ti".

- Mnogo ti hvala što si me primio i što si izdvojio vreme - rekao je Makron Putinu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.