OLAF ŠOLC ODBIO TESTIRANJE U RUSIJI! Nemački kancelar doputovao u Moskvu
Olaf Šolc, Foto: Profimedia

DEESKALACIJA NAPETOSTI

OLAF ŠOLC ODBIO TESTIRANJE U RUSIJI! Nemački kancelar doputovao u Moskvu

Francuski predsednik Emanuel Makron prošle sedmice je takođe odbio da se podvrgne ruskom PCR testu pre sastanka s Putinom

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, ali je odbio da se podvrgne PCR testu pre sastanka.

Umesto ruskog testa, Šolc je odlučio da doktor iz nemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduslov za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsednikom Vladimir Putinom, rekli su izvori iz nemačkog izaslanstva.

Fizička distanca

Francuski predsednik Emanuel Makron prošle sedmice je takođe odbio da se podvrgne ruskom PCR testu pre sastanka s Putinom.

Razgovori Makrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak. Na novinskoj konferenciji poslije sastanka, Putin i Makron stajali su udaljeni nekoliko metara.

1 / 10 Foto: Profimedia

Šolc je zadnji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofenzivu radi sprečavanja rata, a misija je osetljiva jer je Nemačka najveći ruski trgovinski partner u Europi. Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Upozorio Rusiju

Poseta dolazi u vreme kada su nemačko-ruski odnosi na najnižoj tački. Ukrajinska kriza će verovatno zaseniti nekoliko nerešenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Šolc je tokom svoje posete Kijevu u ponedeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini.

1 / 7 Foto: Profimedia

Opisao je gomilanje desetina hiljada ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo". Takođe je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremni odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.