"NATO RADI PROTIV RUSIJE": Lavrov otkrio šta je razgovarao sa BLINKENOM (VIDEO)
Lavrov i Blinken, Foto: Twitter printscreen

sastanak

"NATO RADI PROTIV RUSIJE": Lavrov otkrio šta je razgovarao sa BLINKENOM (VIDEO)

Ruski ministar se takođe požalio da "NATO radi protiv Rusije u poslednje vreme“, napominjući da nikada Rusija nikada nije rekla da će napasti Ukrajinu

Objavljeno:

Amerika će Rusiji sledeće nedelje dostaviti pisane odgovore na zahteve o bezbednosnim garancijama, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrova nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ženevi.

Lavrov je naglasio da Moskva želi da čuje koji predlozi imaju smisla, a koji ne, i da je važno da sve bude u pisanoj formi. On je naveo da ruski predsednik Vladimir Putin može da donese odluku ako od Zapada dobije pojedinačne odgovore na ponude i protivponude Moskve.

Ruski ministar se takođe požalio da "NATO radi protiv Rusije u poslednje vreme“, napominjući da nikada Rusija nikada nije rekla da će napasti Ukrajinu.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Blinkenom, Lavrov je rekao da se nada da će se smiriti emocije oko Ukrajine i ponovio ruske tvrdnje da ona ne predstavlja pretnju svom bivšem sovjetskom susedu.

Prema rečima Lavrova, Rusija ne isključuje da je sva histerija koju je Zapad podigao oko Ukrajine usmerena na to da se prikrije kurs Kijeva u pravcu neispunjavanja obaveza iz kompleksa mera "Minsk 2".

Lavrov je rekao da razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi, konkretno u Venecueli i na Кubi, nije bilo tema razgovora, kao i da Blinken nije pokretao pitanje pomoći ODКB Кazahstanu.

Ovo je bio treći susret Lavrova i Blinkena, možda i najvažniji imajući u vidu da se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok, kao i i u svetlu narastajućih tenzija oko Ukrajine.

Podsetimo, Rusija je krajem prošle godine dostavila Vašingtonu zahteve o bezbednosnim garancijama koje uključuju neširenje NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, kao i povlačenje trupa i opreme Alijanse iz zemalja koje su postale članice nakon 1997. godine, uključujući i Rumuniju i Bugarsku.

"Zapad razvija nove sfere uticaja"

Lavrov je naglasio da je Zapad proglasio sfere uticaja neprihvatljivim u savremenim uslovima, što su, kako je istakao, "dvostruki standardi".

- Pre nekoliko godina tadašnja šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekla je da je Zapadni Balkan područje gde će se EU baviti svim problemima i da je bolje da se drugi ne mešaju. Oni direktno pokušavaju da odvrate zemlje Zapadnog Balkana koje još nisu članice EU i NATO-a od bliskih odnosa sa Rusijom i Кinom. Šta je ovo ako ne pokušaj uspostavljanja sfere uticaja? Zone uticaja postoje pre svega, zahvaljujući politici koju su kolonijalne sile vodile, a kada je došlo do dekolonizacije, one nisu htele da izgube ove zone - rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog šefa diplomatije, Rusija ne polaže pravo na zone uticaja, ali akcije NATO-a prema Ukrajini "jasno pokazuju da Alijansa ovu zemlju smatra zonom svog uticaja“.

"Ujedninjeni odgovor"

- Amerika i Evropska unija su saveznici i čvrsto stoje uz Ukrajinu. Istakli smo jasno, ako Rusija izvrši prelazak ukrajinske granice i, prema tome, izvrši invaziju, suočiće se sa munjevitim, snažnim i ujedinjenim odgovorom - rekoo je Blinken na konferenciji nakon sastanka.

Kako je dodao, današnji samit je doprineo tome da ruska strana bolje razume američke stavove i obrnuto. Potvrdio je reči Lavrova da će Vašington dostaviti pisane komentare i "ideje" na zahteve o bezbednosnim garancijama.

- Verujem da postoje načini da se reše zabrinutosri koje imamo oko sigurnosti. Mi smo spremni na obe opcije, put diplomatije i put agresije i posledica - kazao je Blinken.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media