UPOZORENJE NAUČNIKA: Slučajevi DEMECIJE će se skoro UTROSTRUČITI širom sveta do 2050. godine!
Ilustracija, Foto: Profimedia

MENTALNO ZDRAVLJE

UPOZORENJE NAUČNIKA: Slučajevi DEMECIJE će se skoro UTROSTRUČITI širom sveta do 2050. godine!

Demencija je već sada sedmi vodeći uzrok smrti širom sveta i jedan od glavnih uzroka invaliditeta i bolesti među starijim ljudima

Objavljeno:

Predviđeni porast slučajeva je uglavnom zbog starenja stanovništva u kombinaciji sa nezdravim načinom života, kažu stručnjaci.

Do 2050. godine, više od 153 miliona ljudi moglo bi da ima demenciju, u odnosu na 57 miliona u 2019, upozoravaju stručnjaci. Predviđeni porast je uglavnom zbog starenja u kombinaciji sa nezdravim načinom života, navode istraživači za medicinski časopis Lanset. Najveći faktori rizika, koji čine više od šest miliona projektovanog porasta, uključuju visoke stope pušenja, gojaznosti i dijabetesa, kažu oni.

Studija, koja je obuhvatila 195 zemalja, trebalo bi da da da vladama smernice o tome koja su sredstva i podrška potrebni i koje akcije mogu da pomognu. Demencija je već sada sedmi vodeći uzrok smrti širom sveta i jedan od glavnih uzroka invaliditeta i bolesti među starijim ljudima. Ali ova crna slutnja bi mogla da bude izbegnuta. Istraživači ukazuju na važnost poboljšanja pristupa obrazovanju u zemljama širom sveta i kažu da je njihov projektovan broj za 2050. godinu već smanjen za 6,2 miliona na osnovu onoga što se očekuje u ovoj oblasti. Oni su manje optimistični u pogledu efekata gojaznosti, visokog šećera u krvi i pušenja i već su uračunali dodatnih sedam miliona slučajeva u 2050. godini povezanih sa tim uzrocima.

Prestanak pušenja

"Treba više da se usredsredimo na prevenciju i kontrolu faktora rizika pre nego što dovedu do demencije", kaže Ema Nikols, vodeća autorka sa Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju, Univerziteta u Vašingtonu, u SAD. "Čak i skromni napredak u sprečavanju demencije ili odlaganju njenog napredovanja bi napravio velike rezultate. "Da bismo to uradili, potrebno je da smanjimo izloženost vodećim faktorima rizika u svakoj zemlji. "Za većinu zemalja, ovo znači povećanje odgovarajućih, jeftinih programa koji podržavaju zdraviju ishranu, više vežbanja, prestanak pušenja i bolji pristup obrazovanju".

Pušenje
foto: EPA

Studija predviđa da će broj slučajeva demencije rasti:

  • u istočnoj podsaharskoj Africi, sa skoro 660.000 na više od tri miliona - uglavnom zbog rasta stanovništva
  • u severnoj Africi i na Bliskom istoku, sa blizu tri miliona na skoro 14 miliona
  • u regionu Azije i Pacifika sa višim prihodima, sa 4,8 miliona na 7,4 miliona
  • u zapadnoj Evropi sa blizu osam na skoro 14 miliona
  • u Velikoj Britaniji, sa nešto više od 907.000 na skoro 1,6 miliona

Bonus video:

01:05:08

PULS SRBIJE 10.01.2022. 2. DEO

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.