JEDNO OD NAJVEĆIH OTKRIĆA U ISTORIJI BRITANSKE PALAEONTOLOGIJE! Pronađen fosil "MORSKOG ZMAJA" (VIDEO)
Morski zmaj, Foto: Printscreen/Youtube/Stamford Mercury

otkriće!

JEDNO OD NAJVEĆIH OTKRIĆA U ISTORIJI BRITANSKE PALAEONTOLOGIJE! Pronađen fosil "MORSKOG ZMAJA" (VIDEO)

Prve fosile ihtiosaura, koji su zbog vrlo velikih zubi i očiju dobili nadimak morski zmajevi, otkrila je početkom 19. veka paleontologinja Meri Ening

Objavljeno:

U engleskoj regiji Midlands otkriven je divovski prapovijesni "morski zmaj", a radi se o jednom od najvećih nalaza u istorije britanske paleontologije.

Ihtiosaur, star oko 180 miliona godina, s kosturom dugim oko 10 metara i lobanjom teškom oko tonu, najveći je i najcelovitiji fosil te vrste ikada pronađen u Velikoj Britaniji. Pronašao ga je Džo Dejvis iz organizacije Lester and Rutlend Vajldlajf Trast tokom rutinskog isušivanja otoka u februaru 2021.

Morski zmaj

Prve fosile ihtiosaura, koji su zbog vrlo velikih zubi i očiju dobili nadimak morski zmajevi, otkrila je početkom 19. veka paleontologinja Meri Ening, piše Gardijan.

“U Britaniji su do sada pronađeni brojni fosili ihtiosaura, no ovo je najveći njihov kostur otkriven u Ujedinjenom Kraljestvu. Radi se o otkriću bez presedana, jednom od najvećih u istorije britanske palaentologije”, rekao je paleontolog Din Lomaks.

Ogromni morski gmizavci

Ihtiosauri su bili morski gmizavci koji su se na Zemlji prvi puta pojavili pre nekih 250 miliona godina. Izumrli su pre 90 miliona godina. Bili su različite veličine, dugi između 1 i 25 metara, a svojim su oblikom tela nalikovali na delfine.

“Retko na nas padne odgovornost da prenesemo ovako važan, težak, ali i vrlo krhk fosil. To je odgovornost, ali ja volim izazove. Bila je to vrlo složena operacija“, rekao je paleontološki konzervator Najdžel Larkin.

Bonus video:

49:45

REDAKCIJA 10.01.2022. 3. DEO

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.