OTKRIVENO KOJA GRUPA PACIJENATA IMA NAJVEĆI RIZIK OD TEŠKOG OBLIKA KORONE! Rezultati nove studije pokazali
Ilustracija, Foto: Profimedia

kovid

OTKRIVENO KOJA GRUPA PACIJENATA IMA NAJVEĆI RIZIK OD TEŠKOG OBLIKA KORONE! Rezultati nove studije pokazali

Poznato je da je gojaznost faktor rizika za loše ishode kovida

Objavljeno:

Operacija čiji je cilj osigurati gubitak težine može smanjiti rizik od teškog kovida, piše u novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Surgery.

Naučnici su proučili 20.212 gojaznih odraslih osoba, uključujući 5.053 koje su bile podvrgnute barijatrijskoj operaciji pre pandemije i izgubile su znatnu težinu.

U proseku, ljudi u grupi operisanih, iako su još uvek bili gojazni, težili su oko 20 kg manje od učesnika studije koji nisu bili podvrgnuti operaciji.

Iako su dve grupe imale sličnu stopu infekcije virusom kovida od oko 9 odsto, zaraženi pacijenti, koji su prethodno operisani radi mršavljenja, imali su 49 odsto manji rizik od hospitalizacije, 63 odsto manji rizik potrebe za dodatnim kiseonikom i 60 odsto manji rizik od toga da teško obole ili umru u poređenju sa grupom koja nije operisana.

Poznato je da je gojaznost faktor rizika za loše ishode kovida. Zbog metodologije studije ne može se izvući siguran zaključak da je operacija radi mršavljenja uzrokovala bolje ishode, upozoravaju autori.

Bonus video:

49:45

REDAKCIJA 10.01.2022. 3. DEO

(Espreso/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.