Većina Amerikanaca smatra da je demokratija u opasnosti
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZABRINJAVAJUĆE

Većina Amerikanaca smatra da je demokratija u opasnosti

Dok se zemlja priprema za kongresne izbore u novembru, 68 odsto ispitanika navelo je da napad na Kongres 6. januara vidi kao znak sve većeg političkog nasilja u SAD

Objavljeno:

Dve trećine odraslih ispitanika iz SAD smatra da su demokratija i vladavina prava u opasnosti, preneo je večeras Glas Amerike.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja medijske organizacije Si Bi Es Njuz (CBS News), kupno 66 odsto anketiranih navelo je da je demokratija bar donekle ugrožena (mnogi i da je veoma ugrožena), dok je samo 33 odsto odgovorilo da je demokratija bezbedna.

Rezultati istraživanja objavljeni su nekoliko dana pre godišnjice napada na Kapitol, tokom kojeg su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa (Trump) upale u zgradu Kongresa u trenutku dok je trajala sednica na kojoj je trebalo da bude potvrđena izborna pobeda Džozefa Bajdena.

Medju učesnicima ankete, čak 83 odsto je reklo da ne odobrava potez ljudi koji su na silu ušli u Kapitol.

Većina je to okarakterisala kao pobunu, pokušaj da se zbaci američka vlada, pokušaj da se promeni ishod izbora kako bi Tramp ostao na vlasti, a takođe i kao protest koji je otišao predaleko.

Dok se zemlja priprema za kongresne izbore u novembru, 68 odsto ispitanika navelo je da napad na Kongres 6. januara vidi kao znak sve većeg političkog nasilja u SAD.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.