PUT DEMOKRATIJE U HONGKONGU: Kina izdala belu knjigu o razvoju regiona
Hongkong, Foto: Profimedia

PRUŽILA PODRŠKU RAZVOJU

PUT DEMOKRATIJE U HONGKONGU: Kina izdala belu knjigu o razvoju regiona

Pod britanskom kolonijalnom vladavinom, u Hongkongu nije bilo demokratije, navodi se u beloj knjizi

Objavljeno:

Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine danas je izdala belu knjigu pod naslovom "Hongkong: demokratski napredak u okviru jedne zemlje, dva sistema".

U Beloj knjizi su predstavljeni sveobuhvatan pregled nastanka i razvoja demokratije u Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu, kao i principi i stavovi centralne vlade, prenosi Kineski radio internacional.

Pod britanskom kolonijalnom vladavinom, u Hongkongu nije bilo demokratije, navodi se u beloj knjizi.

Bela knjiga je istakla da je kineska vlada nakon obnove suvereniteta nad Hongkongom sprovela osnovnu politiku "jedna zemlja, dva sistema“ i uspostavila demokratiju u regionu.

Kina
foto: Kineski radio internacional

Centralna vlada Kine je od tada pružala stalnu podršku regionu u razvoju njegovog demokratskog sistema.

"Odlučnost, iskrenost i napori Komunističke partije Kine (KPK) i kineske vlade u tom cilju ostali su dosledni i očigledni u očima svih objektivnih posmatrača“, navodi se u Beloj knjizi.

Činjenice dokazuju da su antikineske snage u Hongkongu i spoljne snage koje stoje iza njih odgovorne za ometanje napretka demokratije u Hongkongu, navodi se u Beloj knjizi.

Kako bi stavili tačku na politička previranja u Hongkongu poslednjih godina, KPK i centralna vlada donele su niz značajnih odluka.

U skladu sa nizom odluka preduzete su mere, uključujući jačanje sveobuhvatne nadležnosti centralnih vlasti nad HKSAR-om u skladu sa Ustavom i Osnovnim zakonom, što je vratilo red u region, ali i demokratski proces na put zdravog razvoja.

Bela knjiga je pozdravila politiku "jedna zemlja, dva sistema” kao kreativnu inovaciju KPK-a i kineske vlade koja se pokazala kao veliki uspeh u Hongkongu.

"Svojom političkom vizijom, KPK i kineska vlada su uverene u dugoročni uspeh socijalističkog sistema u matičnom delu zemlje“, navodi se u Beloj knjizi. "One su podjednako sigurne u dugoročni uspeh u Hongkongu u kome se sprovodi kapitalistički sistem i oblika demokratije koji odgovara njegovoj realnosti“.

(Espreso/ Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.