BAJDEN: Povećaćemo napore u cilju jačanja demokratije širom sveta
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

VAŠINGTON

BAJDEN: Povećaćemo napore u cilju jačanja demokratije širom sveta

Najavio veća izdvajanja novca u tu svrhu

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas u Vašingtonu da će SAD povećati napore u cilju jačanja demokratije širom sveta.

On je najavio veća izdvajanja novca u tu svrhu.

Otvarajući prvi Samit za demokratiju, čiji je domaćin, Bajden je rekao da danas pokreće inicijativu za obnovu demokratije u svetu, koja će preko diplomatije i programa pomoći inostranstvu, usmeriti napore na jačanje otpornosti demokratije i ljudskih prava.

"Pokrenućemo nove programe kako bismo pomogli povezivanje antikorupcijskih aktivnosti u civilnom sektoru, medijima, akademskim institucijama, kako bismo zaštitili uzbunjivače, i pomogli partnerima da iskorene pranje novca", kazao je Bajden.

On je naveo da su slobodni i nezavisni mediji "stub demokratije" koji obezbeđuje da javnost ostane informisana a vlast pod kontrolom, ocenivši da je sloboda medija "ugrožena širom sveta".

"Formiraćemo novi fond za podršku nezavisnim medijima i novinarima, kako bismo zaštitili istraživačke novinare od zakona napisanih da im ograniče rad", dodao je.

Bajden je ukazao na značaj slobode medija, borbe protiv transnacionalne korupcije, podrške demokratskim reformatorima širom sveta, odbrane slobodnih izbora.

On je rekao da prva strategija američke vlade za borbu protiv korupcije, koju je nedavno predstavio, podrazumeva saradnju sa partnerima širom sveta.

Bonus video:

05:17

BRZE VESTI 09.12.2021. 13-55

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.