UMRO POZNATI DOKTOR, UPRAVO JE JAVLJENO!
Foto: Profimedia

preminuo

UMRO POZNATI DOKTOR, UPRAVO JE JAVLJENO!

Ovaj lekar, rodom iz Berklija u Kaliforniji, pre čak četiri decenije pretvorio je nekada smrtonosni otrov, u revolucionarni lek za nejasne očne bolesti

Objavljeno:

Doktor oftalmologije Alan Braun Skot, koji je zaslužan za razvoj botulinum toksina (botoksa) za medicinsku upotrebu, umro je u 89. godini, potvrdila je njegova porodica za Nacionalni javni radio (NPR).

Ovaj lekar, rodom iz Berklija u Kaliforniji, pre čak četiri decenije pretvorio je nekada smrtonosni otrov, u revolucionarni lek za nejasne očne bolesti. Kasnije je botoks postao poznati tretman za smanjenje pojave bora i lečenje hiperhidroze (preteranog znojenja) Prema Američkom društvu plastičnih hirurga, njegova je popularnost u kozmetičkoj upotrebi dodatno porasla tokom pandemije i bio je to minimalno invazivni kozmetički zahvat broj jedan izveden 2020. godine. Među 13,3 miliona zahvata, 4,4 miliona uključivalo je botoks.

Botoks
foto: Profimedia

Prema "Bloomberg Businessweek-u", Ed Šanc, koji je radio u vojnom programu biološkog oružja, bio je taj koji je prvi poslao toksin Skotu, koji je želeo da istraži njegova svojstva za medicinsku upotrebu. Isti članak Blumberga takođe je naveo da je izvorni botulinum toksin sam po sebi "toliko moćan da mala količina može ugušiti osobu parališući mišiće koji se koriste za disanje".

Skot je tražio način da pomogne svojim pacijentima da izbegnu operacije. "Konkretno, imao je za cilj da leči ljude sa strabizmom, što je nekontrolirano zatvaranje očiju. Danas se takođe koristi kao tretman za pomoć kod migrene, gubitka kose i slinjenja", izveštava NPR.

"New York Times" je jednom opisao botoks kao "medicinski odgovor na lepljivu traku". Skot je bio izvršni direktor Smith-Kettlewell Instituta za istraživanje oka u San Francisku kada je proveo svoje pionirsko istraživanje botulinum toksina 1970-ih i 1980-ih, prema članku iz 2002. u SFGateu. Skot je 1991. prodao lek Allerganu, kada se zvao Oculinum. Sledeće godine ime je službeno promenjeno u Botoks. Godine 2002. Skot je za SFGate rekao, kada su ga upitali o popularnijoj upotrebi leka: "Mislim da je to šarmantna, pomalo neozbiljna upotreba", dodajući, "ali nije u skladu s onim što sam ja hteo, aplikacijama za ozbiljne poremećaje."

Kako piše "Scientific American" 2016. godine, Skot je, tada star 83 godine, nastavio da radi na nekozmetičkim prednostima injekcija toksina botulizma za poremećaje povezane s očima u Insitututu za istraživanje strabizma. Rekao je za Scientific American da je ponosan što su njegovi napori "jako korisni ljudima".

Njegova ćerka, Ana Skot rekla je za NPR: "Definitivno je voleo svoj posao, a bio je i stvarno sjajan otac." Rekla je da je njen otac uključio svoju decu u svoja istraživanja i rad. Dodala je: "Bio je stvarno miran, više tiha rezervirana osoba i predan podučavanju svojih studenata, od kojih su mnogi međunarodni studenti. To je bilo ono što je stvarno voleo", rekla je, prenosi "Slobodna Dalmacija".

(Espreso/Blicžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.