BUSTER DOZA ZA PRODUŽENJE KOVID POTVRDE: Sve o novim PRAVILIMA za putovanja u Evropsku uniju
Ilustracija, Foto: Profimedia

BITNO!

BUSTER DOZA ZA PRODUŽENJE KOVID POTVRDE: Sve o novim PRAVILIMA za putovanja u Evropsku uniju

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordinisanju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze

Objavljeno:

Evropska komisija objavila je u utorak da će digitalni kovid sertifikati Evropske unije, koji su potrebni za putovanje po bloku, biti ograničeni na period važenja od devet meseci, odnosno 270 dana od pune vakcinacije ili primanja buster doze.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordinisanju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

Promena sistema, koji je uveden u julu, dolazi usled strahova zbog pojave novog soja korone, omikrona, koji je naterao mnoge evropske zemlje da razmatraju ili nametnu nove mere restrikcije I zatvaranja.

- Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima. Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje – izjavio je portparol EK Kristijan Vigand.

U Komisiji kažu da se ovaj sertifikat odnosi na potrebe putovanja unutar EU, a da će “jasan I jednoobrazan period prihvatanja” sertifikata o vakcinaciji garantovati nastavak koordinacije među EU 27 kada je u pitanju tranzit ljudi.

Kako zemlje EU uvode ograničenja na putnike u pokušaju da smanje širenje soja omikron, koji se prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji do sada raširio u 106 zemalja sveta, evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je Rojtersu da je EK protiv dodatnih zahteva i da procenjuje mere.

1 / 5 Foto: Profimedia

Šta znače nova pravila?

Nova pravila biće obavezna za 27 članica EU od 1. februara.

Pravilo može blokirati kvalifikovana većina evropskih vlada ili prosta većina članova Evropskog parlamenta, ali zvaničnici kažu da ima dovoljne podrške za to.

Ovim pravilom menja se neobavezna preporuka koju je EK iznela u novembru.

Jednom kad stupi na snagu, evropske zemlje će biti u obavezi da puste potpuno vakcinisane putnike sa validnim propusnicama na svoju teritoriju. Ipak, kao izuzetak opravdan pogoršanjem situacije, one i dalje mogu da nametnu dodatne zahteve, poput negativnih testova ili karantina, dokle god su proporcionalni.

Trenutno sedam evropskih zemalja – Italija, Grčka, Irska, Portugal, Letonija, Kipar i Austrija – traže da potpuno vakcinisani putnici iz drugih zemalja u bloku takođe imaju negativan test po dolasku. Neki, međutim, smatraju da ova mera šteti kredibilnosti evropskih propusnica, ukazuje Rojters.

- Za slobodno kretanje u Evropi radije koristimo samo sertifikat bez dodatnih mera – rekao je Rejnders, ističući da bi dodatni zahtevi mogli biti opravdani zabrinutostima zbog širenja omikrona, ali da vlade moraju da dokažu da su one proporcionalne i nužne.

On je takođe ukazao da prekršajni postupci za vremenski ograničene mere nemaju smisla.

Nacionalne mere su uglavnom ograničene na praznični period, iako ih je Italija produžila do kraja januara. Britanija je u sredu objavila da će smanjiti izolaciju za pozitivne kovid slučajeve na svojoj teritoriji sa deset na sedam dana, uoči božićnih praznika, ali će nevakcinisani kontakti i dalje morati da budu u karantinu punih 10 dana, preneo je “Dejli mejl”.

Nova pravila će se takođe primenjivati samo na međunarodna putovanja, ukazuje Rojters.

1 / 6 Foto: Profimedia

Grejs period

Vlade će moći da imaju različite rokove trajanja kovid propusnica za pristup dešavanjima ili spoljnim aktivnostima u okviru svojih teritorija.

Nakon primanja buster doze, validnost kovid propusnice produžiće se bez postavljenog limita, jer u ovom trenutku nema dovoljno informacija o trajanju zaštite od bustera, kako je Rojtersu rekao neimenovani evropski zvaničnik.

Raspored primarne vakcine protiv kovida u EU trenutno se sastoji od dve doze “Fajzer-Bajonteka”, “AstraZeneke” i “Moderne”, ili jedne doze “Džonsona i Džonsona”, podseća agencija.

“Hil” navodi da je širom Evrope izdato 807 miliona digitalnih kovid sertifikata u 60 zemalja i teritorija koje koriste taj sistem.

Evropska komisija je ukazala da je novi kriterijum za sertifikate u skladu sa uputstvima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji preporučuje uzimanje bustera šest meseci nakon inicijalne vakcinacije.

S obzirom da na snagu stupaju od početka februara, nova pravila ostavljaju evropskim zemljama grejs period od tri meseca da “usaglase” svoju distribuciju bustera.

- Ono što je sada potrebno je da se obezbedi da se buster kampanje odvijaju što je brže moguće, da što više građana bude zaštićeno dodatnim dozama i da naši sertifikati ostanu ključno sredstvo za putovanja i zaštitu javnog zdravlja - rekla je Rojtersu komesar za zdravlje i bezbednost hrane EU Stela Kirijakides.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.