MINISTARSTVO ZDRAVLJA IZRAELA: Nijedan Izraelac nije umro od soja omikron
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO!

MINISTARSTVO ZDRAVLJA IZRAELA: Nijedan Izraelac nije umro od soja omikron

Sinoć je potvrđeno 170 novih slučajeva zaraze omikronom, a ukupan broj zaraženih tim novim sojem dostigao je 341

Objavljeno:

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je danas da niko u toj zemlji nije preminuo od infekcije omikron sojem korona virusa.

Lokalni mediji su objavili u utorak da je 65-godišnji Izraelac koji se dve nedelje lečio u bolnici od drugih bolesti i bio zaražen omikronom preminuo, ali su laboratorijski testovi potvrdili da se on zarazio delta sojem, preneli su izraelski mediji.

Sinoć je potvrđeno 170 novih slučajeva zaraze omikronom, a ukupan broj zaraženih tim novim sojem dostigao je 341.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Za 807 slučajeva infekcija postoji velika sumnja da je uzrok omikron, ali se čeka potvrda.

U međuvremnu je jutros potvrđeno 903 nova slučaja zaraze korona virusom, a dan ranije bilo ih je 1.323, najviše u protekla dva meseca.

Broj ozbiljnih slučajeva i hospitalizacija je stabilno nizak u proteklih nekoliko nedelja, a broj ozbiljno obolelih od kovida -19 je ispod sto u proteklih 14 dana.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Izraela profesor Nahman Aš (Nachman Ash) izjavio je danas da je ozbiljnost bolesti koju izaziva visoko zarazan soj omikron još nejasna i ne zna se da li prouzrokuje samo blage simptome, pa se zato širenje tog soja ne sme shvatiti olako.

Izrael je danas postao prva zemlja u svetu koja planira da ponudi četvrtu dozu vakcine starijim od 60 godina, medicinskom osoblju i imuno kompromitovinim pošto je panel eksperata to preporučio.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Profesor Aš je najvio da če proučiti sve podatke i konsultovati se dok ne donese konačnu odluku o četvrtoj dozi, a koja će, kako je rekao, biti samo preporuka i javnost će sama morati da odluči.

On je to rekao odgovarajući na mišljenje ministra finansija Avigdora Libermana da zaraza omikronom nije gora od gripa.

Takođe je upozorio na potencijalno masovno zaražavanje tokom predstojeće proslave Nove godine i apelovao da se izbegavaju velike žurke i okupljanje u firmama.

Usprotivo se i predloguministra pravde Gideona Sara da se roditeljima plaća vakcinacija dece, ocenivši da to nije etički imajući u vidu da su neke porodice već izabrale da ih vakcinišu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.