POSLEDNJI EPSTAJNOV TELEFONSKI POZIV PRE NEGO ŠTO SE UBIO:Otkriveno sa kim je razgovarao u poslednjim satima života
Džefri Epstajn, Foto: AP

MISTERIOZNA DEVOJKA IZ ISTOČNE EVROPE

POSLEDNJI EPSTAJNOV TELEFONSKI POZIV PRE NEGO ŠTO SE UBIO:Otkriveno sa kim je razgovarao u poslednjim satima života

Uveče 10. avgusta 2019. Epstajnu je upravnik odeljenja Kaznenog centra Menhetna pomogao da obavi “društveni” poziv

Objavljeno:

Milijarder pedofil Džefri Epstajn je u poslednjim satima svog života obavio telefonski razgovor.

Kako piše “Dejli mejl”, Epstajn je slagao da zove svoju inače odavno preminulu majku a u stvari je pozvao svoju devojku u Belorusiji, nekoliko sati pre nego što je izvršio navodno samoubistvo, pokazuju novootkrivena dokumenta.

Više od 2.000 stranica dokumenata Federalnog biroa zatvora (BOP) u koje je nedavno uvid imao “Njujork tajms” – svega nekoliko dana uoči suđenja Epstajnovoj navodnoj saradnici Gilejn Maksvel sledeće nedelje – otkrivaju da je Epstajn bio "prevarant do poslednjeg dana".

Uveče 10. avgusta 2019. Epstajnu je upravnik odeljenja Kaznenog centra Menhetna pomogao da obavi “društveni” poziv. Poziv nije uredno evidentiran a upravnik je rekao da mu je Epstajn na pitanje koga zove odgovorio da zove svoju majku.

Epstajnova majka umrla je 2004, a poziv je u stvari bio upućen njegovoj devojci iz Belorusije, 30-godišnjoj Karini Šulijak, i trajao je oko 15 minuta.

Epstajn je pomogao Karini da završi stomatologiju, navodi “Dejli mejl”. Tokom poziva, kako piše “Njujork tajms”, nije odao znakove da će počiniti samoubistvo.

To se uklapa sa ostatkom neklasifikovanih dokumenata – uključujući izveštaj o kliničkoj intervenciji – koji su otkriveni nakon što je “Tajms” podneo tužbu vezanu za Zakon o slobodi informacija. Izveštaj je zaveden 11. jula 2019. a u njemu se navodi da Epstajn “nastavlja da poriče suicidne ideje, namere ili planove”.

- Nemam razloga da se ubijem – rekao je Epstajn zatvorskom psihologu, prema dokumentima.

Takođe je rekao da je “kukavica” i da ne voli bol.

- Ne bih to uradio sebi – dodao je.

Kako pokazuje dokument od 10 jula, Epstajn je takođe upitao psihologa:

- Zašto mislite da bih bio suicidalan? Nisam suicidalan niti ću ikada biti.

Tokom druge psihološke procene, nekoliko dana po dolasku u njujorški zatvor, Epstajn je rekao da je “zabavno biti živ”. Takođe je tražio da razgovara sa svojim advokatom, opera zube i otušira se, a psiholog je primetio da je Epstajn “učtiv” i da “ima smisla za humor”.

“Bio je orijentisan na budućnost”, naveo je psiholog, dodajući da je pedofil porekao da je ikad seksualno zlostavljao bilo koga i da je verovao da će ga pustiti nakon obnovljenog saslušanja za kauciju.

Ali, manje od mesec dana kasnije on je pronađen obešen čaršavom u ćeliji u kojoj je čekao na suđenje zbog podvođenja maloletnica, suočen sa kaznom od 45 godina zatvora.

Epstajn je uhapšen u Nju Džersiju na aerodromu Teterboro, nakon povratka iz Pariza u julu 2019. Dve godine nakon njegovog samoubistva federalni zatvor je zatvoren, zbog kako se navelo “narušenih bezbednosnih mera i infrastrukture” nekad najbezbednijeg zatvora u zemlji. Zatvorenici – njih 223 – prebačeni su u zatvor u Bruklinu, gde je takođe smeštena Gilejn Maksvel.

Optužnica navodi da je Epstajn podvodio desetine tinejdžerki tokom devedesetih i ranih 2000-tih godina svojim prijateljima milijarderima u svojoj vili na Menhetnu, imanju u Palm Biču ili privatnom ostrvu Sent Tomas. Zauzvrat je mladim devojkama davao stotine dolara u gotovini, navodi optužnica.

Nakon zatvaranja, 66-godišnji Epstajn je provodio mnogo vremena u sobi za razgovore sa advokatima i psiholozima kako bi izbegao svoju prljavu ćeliju. Žalio se da je uznemiren zbog nošenja narandžaste zatvorske uniforme i što ga tretiraju kao “lošeg momka”. Takođe se žalio na toalet u svojoj ćeliji, poteškoće sa spavanjem, utrnulost desne ruke, osećaj hladnoće u ćeliji.

“Tajms” navodi da izveštaj nije uspeo da dokaže teorije zavere da Epstajnova smrt nije samoubistvo ili da mu je neko pomogao da se ubije. Ipak, izdetaljisano je kako je pedofil stalno lagao zatvorskim vlastima i uveravao sve sa kojima je kontaktirao tokom 36 dana pritvora da ima za šta da živi.

Sudija je 18. jula odbio Epstajnov novi zahtev za kauciju a skoro nedelju dana kasnije, 23. jula, Epstajn je pokušao prvi put da izvrši samoubistvo, navodi “Dejli mejl”. Stavljen je pod nazdor, koji je ukinut 31. sat nakon tog pokušaja i ponovo je poslat na psihološku procenu.

Među drugim dokumentima do kojih je došao “Tajms” je i narandžastim slovima ispisan natpis: “Obavezne provere Epstajna svakih 30 minuta”. Nema podataka koji objašnjavaju zašto je taj natpis uključen u dokumenta a BOP nije odgovorio na pitanja oko toga.

Ne zna se kad je znak nastao, ko ga je napisao i zašto.

Epstajn je vraćen u ćeliju 30 jula, a cimer mu je bio Efrejn Rejs, na kojeg se žalio da previše priča pa ne može da spava. Rejs je 9. avgusta prebačen iz zatvora na Menhetnu, a tog dana Epstajn se sreo sa advokatima pošto je federalni žalbeni sud objavio oko 2.000 stranica ranije poverljivih dokumenata za upotrebu u tužbi za klevetu protiv Maksvelove, navodi “Tajms”.

Sledećeg dana u 6.30 ujutro izvršio je samoubistvo. Proglašen je mrtvim sat kasnije. Iako nikad nije stigao do suđenja, njegovoj bivšoj partnerki Maksvel (59) otpočeće suđenje 29 novembra, pod optužbom za podvođenje maloletnica, zaveru za podvođenje i ranije optužbe unazad više decenija za krivokletstvo.

Ona je u zatvoru u Bruklinu od hapšenja u julu 2020. i izjasnila se da nije kriva.

Virdžinija Đufre Roberts, jedna od najpoznatijih žrtava Epstajna, neće svedočiti na suđenju iako je imenovala one koji su imali udela u njegovom lancu prostitucije. Nije poznato zašto ona neće da svedoči. Virdžinija je opisala Maksvelovu kao “čisto zlo”.

- Epstajn je bio bolesni pedofil ali je Maksvelova bila mozak operacije – rekla je.

Virdžinija je u ranijim intervjuima navodila da ju je Epstajn zajedno sa Maksvelovom podvodio moćnim ljudima, uključujući britanskog princa Endrua, advokata Alena Deršovica, bivšeg guvernera Nju Meksika Bila Ričardsona, bivšeg vođe demokratske većine u Senatu Džordža Mičela, pokojnog naučnika MIT-a Marvina Minskija i koosnivača modne agencije MC2 Žan Luka Brunela.

Svi oni su snažno porekli optužbe.

Bonus video:

NE MOŽEŠ DA MI UBIJEŠ DETE I KAŽEŠ: PA, ETO, DESILO SE! Otac pregaženog Despota zavapio, potresen i advokat
20:37

NE MOŽEŠ DA MI UBIJEŠ DETE I KAŽEŠ: PA, ETO, DESILO SE! Otac pregaženog Despota zavapio, potresen i advokat

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media