PRIORITET VAKCINISANI! Objavljene nove preporuke za putnike iz trećih zemalja
Ilustracija, Foto: Profimedia

putovanja

PRIORITET VAKCINISANI! Objavljene nove preporuke za putnike iz trećih zemalja

U svetlu napretka u kampanjama vakcinacije širom sveta, Komisija predlaže pojednostavljen pristup od 1. marta 2022. koji u potpunosti zavisi od statusa putnika

Objavljeno:

Evropska Кomisija danas je predložila nove preporuke za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja kako bi se pojednostavio okvir i prioritet dao vakcinisanim putnicima.

Države članice treba da se od 10. januara otvore za vakcinisane cepivima koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pored onih koje je odobrila Evrpska agencija za lekove (EMA), kao što je to trenutno slučaj. Кao vid dodatne zaštite, dokaz o negativnom PCR testu će uvek biti potreban za sve putnike koji su vakcinisani vakcinom odobrenom od SZO koju nije odobrio evropski regulator, kao i za putnike koji su preležali korona virus.

Podsetimo, SZO je odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, Astra Zeneka, Sinofarm, ali ne i rusko Cepivo Sputnjik V. Od navedenih vakcina Evropski agencija za lekove (EMA) nije odobrila onu koju proizvodi Sinofarm, kao ni Sputnjik V. EMA takođe nije odobrila indijsku verziju Astra Zenekine vakcine pod imenom Kovidšild.

Nove preporuke takođe uvode vremensko ograničenje od devet meseci za validnost vakcinacije protiv kovida za putovanja u blok, a ažuriranje će takođe uključiti prihvatanje potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dodatne (buster) doze. Ovo pravilo se zasniva na smernicama ECDC-a koje kažu da efikasnost vakcine opada posle šest meseci. Dodatni period od tri meseca je tu kako bi nacionalne kampanje vakcinacije mogle da se prilagode i kako bi se osiguralo da svi ljudi imaju pristup buster dozi.

Do novih preporuka je došlo nakon što su vlade EU tražile da blok izjednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, jer što su zemlje zauzele različite pristupe prema buster dozama i dužini važenja vakcinacije.

Pored toga, s obzirom na sve veći broj vakcinacija širom sveta, Кomisija predlaže da se od 1. marta sledeće godine ukine lista "bezbednih" zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak svih putnika bez obzira na status vakcinacije. Od tog datuma vakcinisani i putnici koji su preležali virus sa EU digitalnim kovid sertifikatom ili ekvivalentnom propusnicom mogu da uđu u blok.

- U svetlu napretka u kampanjama vakcinacije širom sveta, Komisija predlaže pojednostavljen pristup od 1. marta 2022. koji u potpunosti zavisi od statusa putnika, a ne od zemlje polaska. Države članice treba da dozvole ulazak vakcinisanima, oporavljenima ili osobama na esencijanim putovanjima, a treba ukinuti spisak zemalja u dovoljno dobroj epidemiološkoj situaciji iz kojih bi trebalo da budu moguća sva putovanja - navodi se u predlogu Komisije.

Ova odluka podrazumeva da bi države članice od marta trebalo da dozvole ulaz samo vakcinisaim ili osobama koje su preležale virus u slučaju neesencijanih putovanja. Vremenski okvir do marta ima za cilj da zemljama koje nisu članice EU daju vremena da dodatno povećaju stopu vakcinacije.

Revidirana pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za decu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test pre polaska čak i ako nisu vakcinisana. Zemlje EU mogle bi da zahtevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.

O predlozima EK će dalje odlučivati Evropski savet.

Bonus video:

12:17

SRBIJA BOGATA PRIRODNIM VREDNOSTIMA: Po ovim principima se određuju biljne vrste za zaštitu, ne radi se samo o pravoj ugroženosti

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.