PREMIJER IZRAELA APELOVAO DA UN PREDUZMU AKCIJU PROTIV IRANA: Zbog eskalirajućeg nuklearnog programa
Naftali Benet, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PREMIJER IZRAELA APELOVAO DA UN PREDUZMU AKCIJU PROTIV IRANA: Zbog eskalirajućeg nuklearnog programa

Benet je to rekao na konferenciji u Jerusalimu i sugerisao da je ponašanje Irana problem svake zemlje, te da je podložno globalnoj odgovornosti

Objavljeno:

Premijer Izraela Naftali Benet pozvao je danas Savet bezbednosti UN da preduzme akciju protiv Irana zbog eskalirajućeg nuklearnog programa te zemlje.

Benet je to rekao na konferenciji u Jerusalimu i sugerisao da je ponašanje Irana problem svake zemlje, te da je podložno globalnoj odgovornosti.

On je o tome razgovarao sa drugim liderima, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i kancelarku Nemačke Angelu Merkel, ocenivši da Iran krši osnovne medjunarodne obaveze u senci sada propalog nuklearnog sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine.

Merkel, koja je u nedelju bila u oproštajnoj poseti Izraelu, rekla je da Nemačka ostaje posvećena oživljavanju sporazuma, čemu se jevrejska država protivi.

Bajdenova administracija takodje pokušava da oživi taj sporazum.

Benet očekuje da svetske sile smatraju Iran odgovornim i veruje da bi to bio "miroljubiv put napred".

Lider Izraela je to izjavio na dan kada je šef izraelske diplomatije Jair Lapid otputovao u Vašington gde će, kako se očekuje, izneti detalje poruke svoje zemlje o Iranu na sastancima sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, državnim sekretarom Entoni Blinkenom i vodjama kongresa iz obe stranke.

Izrael je najavio da će delovati unilateralno protiv Irana ako bude potrebno.

Iran kaže da razvija nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je početkom ove godine za Foks njuz da Izrael i dalje priprema planove udara na Iran.

Prošlog meseca je nedavno penzionisani šef izraelske mornarice vice admiral Arvi Šavit rekao Asošiejted presu da je vojska pojačala aktivnosti u Crvenom moru suočena sa rastućim iranskim pretnjama izraelskom pomorskom saobraćaju.

U Benetovoj današnjoj poruci je naglašeno da diplomatija mora biti prva opcija.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.