PREMIJER IZRAELA U UN OSUDIO IRAN: Palestince TOTALNO IGNORISAO!
Naftali Benet, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PREMIJER IZRAELA U UN OSUDIO IRAN: Palestince TOTALNO IGNORISAO!

U svom prvom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN Benet nije pominjao decenijski sukob Izraela sa Palestincima već je umesto toga Iran označio pretnjom po bezbednost u svetu

Objavljeno: 18:35h

Novi premijer Izraela Naftali Benet apelovao je danas na međunarodnu zajednicu da se suprotstavi Iranu, optuživši Teheran da napreduje ka razvoju nuklearnog oružja i zapretivši da će njegova zemlja sama preduzeti akciju ako to svet ne učini.

U svom prvom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN Benet nije pominjao decenijski sukob Izraela sa Palestincima već je umesto toga Iran označio pretnjom po bezbednost u svetu.

"Iranski nuklearni program je dostigao prelomni trenutak, a takodje i naša tolerancija. Reči ne zaustavljaju centrifuge", rekao je Benet koji je u junu zamenio dugogodišnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjhua na toj funkciji posle četiri uzastopna izbora za dve godine na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Benet se za razliku od Netanjahuovog borbenog obraćanja tom skupu odlučio za tradicionalniji pristup i predstavio Izrael kao "svetionik u uzburkanom moru" napetog Bliskog istoka.

Njegova poruka je međutim bila slična Netanjahuovoj jer se usredsredio na najvećeg neprijatelja Izraela, Iran.

"Iranski veliki cilj je kristalno jasan za svakog ko hoće da otvori svoje oči: Iran teži da dominira regionom i teži da to učini pod nuklearnom zaštitom", rekao je izraelski lider.

On je novog predsednika Irana Ebrahima Raisija označio "kasapinom Teherana" zbog njegove ranije uloge progona političkih protivnika i optužio Iran da naoružava, finansira i obučava neprijatelje Izraela širom regiona.

Benet je rekao da je iransko mešanje dovelo do katastrofe u Libanu, Siriji i Jemenu.

"Svako mesto koje Iran dotakne propada", rekao je premijer Izraela tvrdeći da iranske aktivnosti prete čitavom svetu i pomenuo razvoj bespilotnih letelica za koje se tvrdi da su izvele niz napada na brodove u Persijskom zalivu.

Izrael veruje da Iran namerava da razvije nuklearno oružje, što ta zemlja poriče.

Uz to izraelski lideri kažu da sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine ne sprečava tu zemlju da postane nuklearna sila.

Izrael je pozdravio odluku bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz tog sporazuma 2018. i jasno izrazio protivljenje spremnosti sadašnjeg američkog lidera Džozefa Bajdena da se vrati tom sporazumu.

Benet je rekao da su neki u medjunarodnoj zajednici zaključili da je nuklearno sposoban Iran "neminovna realnost", a da Izrael nema tu privilegiju, nagovestivši da je jevrejska država spremna da deluje sama ako je potrebno.

"Mi se nećemo umoriti. Mi nećemo dozvoliti da se Iran snabde nuklearnim oružjem", rekao je izraelski premijer.

Benet, religiozni čvrstorukaš koji se protivi palestinskoj državnosti, nije ni jednom pomenuo Palestince u svom obraćanju koje je trajalo 25 minuta.

On je odbijao pozive na pregovore o miru sa Palestincima, ali se nada promovisanju boljih ekonomskih odnosa kako bi se smanjila napetost.

Izraelski premijer je danas izrazio spremnost svoje zemlje da saradjuje sa međunarodnom zajednicom i podeli svoje tehnološko znanje u raznim oblastima, uključujući borbu protiv pandemije korona virusa.

Bonus video:

01:13

ŽIVOTIĆ U USIJANJU DANA: Heroin je grana ekonomije Avganistana

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.