BENET POSETIO EGIPAT: Gde drugo nego u ŠARM EL ŠEIK!
Naftali Benet, Foto: Profimedia

BILATERALNI ODNOSI

BENET POSETIO EGIPAT: Gde drugo nego u ŠARM EL ŠEIK!

Kako je saopšteno u kabinetu predsednika Egipta on je naglasio podršku "svim naporoma da se postigne sveobuhvatan mir zasnovan na rešenju (po modelu) dve države"

Objavljeno: 21:04h

Premijer Izraela Naftali Benet posetio je danas Egipat i u letovalištu Šarm al Šeiku na Crvenom moru razgovarao s egipatskim predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem o bilateralnim odnosima, oživljavanju izraelsko palestinskog mirovnog procesa i drugim regionalnim i medjunarodnim dogadjajima.

Kako je saopšteno u kabinetu predsednika Egipta on je naglasio podršku "svim naporoma da se postigne sveobuhvatan mir zasnovan na rešenju (po modelu) dve države".

Benet je u saopštenju posle sastanka zahvalio El Sisiju za ulogu Egipta na očuvanju bezbednosti i stabilnosti u pojasu Gaze i pomoći da se vrate nestali i zatočenici u sukobu.

On je takodje rekao da su dugotrajni odnosi izmedju Izraela bili osnova za nedavne sporazume jevrejske države sa drugim arapskim zemljama.

Bila je to prva poseta jednog predsednika Vlade Izraela susednom Egiptu od 2010. godine, kada je tadašnji egipatski predsednik Hosni Mubarak bio domaćin sastanku Benjamina Netanjahua, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i državne sekretarke SAD Hilari Klinton.

Egipat je 1979. godine postao prva arapska zemlja koja je sklopila mirovni sporazum s Izraelom.

Današnji sastanak predstavlja podsticaj za Beneta koji je premijer od juna ove godine.

Njegov prethodnik Netanjahu predstavljao se kao svetski državnik, ali nikada se nije održao javni sastanak s egipatskim predsednikom, a politički analitičari navode da je taj sastanak bio nezamisliv zbog Netanjahuove anti-palestinske politike.

Sada je Egipat voljan da sasluša novog premijara Izraela, posebno zbog regionalne napetosti, ocenio je Said Okaša iz Al Ahram centra za političke i stratške studije.

Egipat i Izrael su se često našli na istoj strani šireg regionalnog sukoba s rivalom Iranom i ponekad Turskom.

Izrael uz pomoć Egipta drži Gazu pod jakom blokadom, otkako je palestinski ekstremistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007. godine, kako bi sprečio da uvozi oružje.

Izrael i Hamas su četiri puta ratovali, a najnoviji rat izbio je u maju i Egipat je posredovao prekidu vatre.

Ta zemlja sada pokušava da izdejstvuje dugotrajni prekid vatre izmedju dve neprijateljske strane, ali se suočila sa preprekama u proteklim nedeljama.

Hamas zahteva ukidanje blokade koja je uništila ekonomiju Gaze, a Izrael traži da hamasovci puste dvojicu izraelskih civila i vrate posmrtne ostatke dvojice vojnika poginulih u ratu 2014. godine.

U proteklim nedeljama organizovane su nasilne demonstracije duž granice Izraela i pušteno desetine zapljivih balona preko granične ograde, što je izazvalo požare na južnoj izraelskoj teritoriji i izraelsku odmazdu.

El Sisi se početkom ovog meseca sastao u Kairu sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim i Abasom i tada je istaknuta potreba da se ožive izraelsko palestinski mirovni pregovori jer kako je rečeno Palestinci imaju prava na nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom, kao glavnim gradom, čemu se Izrael oštro protivi.

Tokom vikenda Izrael je uhvatio četvoricu od šestorice paletinskih zatvorenika pobeglih iz izraelskog zatvora, što je izavalo raketiranje iz Gaze,a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.