ANGELA MERKEL: Izrael da ne izgubi iz vida rešenje o dve države
Angela Merkel, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

ANGELA MERKEL: Izrael da ne izgubi iz vida rešenje o dve države

Merkel je pozdravila Benetove namere, ali je istakla da takav pristup neće biti dovoljan

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Izrael da ne "izgubi iz vida" potrebu za uspostavljanjem palestinske države, tokom završetka svoje dvodnevne oproštajne posete.

Govoreći u jednom izraelskom istraživačkom centru, Merkel je pozdravila istorijske diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i četiri arapske zemlje – na čelu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je navela da sporazumi, poznati kao Abrahamovi sporazum, nisu izbrisali potrebu da Izrael postigne mirovni sporazum sa Palestincima, prenosi agencija AP.

“Ne smemo izgubiti iz vida pravo Palestinaca da imaju priliku na život. Zato ne treba ni pod kojim okolnostima, čak i kada postaje sve teže zbog naselja, izgubiti iz vida pitanje rešenja o dve države”, izjavila je Merkel na jednom panelu na Institutu za studije nacionalne bezbednosti u Tel Avivu.

Podrška Merkelove rešenju o uspostavljanju dve države bila je jedna od ključnih “tačaka sporenja” sa izraelskim rukovodstvom tokom njenih 16 godina mandata, navodi AP.

Pristalice Abrahamovih sporazuma, čiji je posrednik bila administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, tvrde da su oni pomogli otklanjanju dugogodišnjeg uverenja da Izrael ne može uspostaviti veze sa arapskim svetom pre nego što postigne sporazum sa Palestincima.

Novi izraelski premijer Naftali Benet, pripadnik tvrde linije koji se protivi palestinskoj državi na teritoriji koju je okupirao Izrael, odbacio je mirovne pregovore sa Palestincima. Umesto toga se zalaže za, kako kaže, pragmatičniji pristup poboljšanju životnih uslova Palestinaca kao načinu za smanjenje tenzija.

Merkel je pozdravila Benetove namere, ali je istakla da takav pristup neće biti dovoljan.

“Mislim da tako dugotrajno pitanje (sukob sa Palestincima) neće nestati sa dnevnog reda, čak i ako dođe do poboljšanja odnosa sa susednim arapskim državama“, izjavila je kancelarka.

Tokom celokupne posete, Merkel je dočekivana kao pravi prijatelj Izraela, a njen dnevni red uključivao je sastanke sa izraelskim liderima i posetu nacionalnom spomeniku, Jad Vašem.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.