BAJDEN I DŽONSON SLOŽNI: Predsednik SAD i britanski premijer o pristupu Rusiji i Kini!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZAJEDNIČKE VREDNOSTI

BAJDEN I DŽONSON SLOŽNI: Predsednik SAD i britanski premijer o pristupu Rusiji i Kini!

U kontekstu zajedničkih vrednosti, Džonson i Bajden naveli su novo partnerstvo Australije, SAD i Velike Britanije u sferi bezbednosti

Objavljeno:

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Džo Bajden složili su se da bi pristup Rusiji i Kini trebalo da se zasniva na zajedničkim vrednostima koje dele London i Vašington, saopštila je kancelarija britanskog premijera.

- Premijer i predsednik razgovarali su o brojnim međunarodnim temama, uključujući Kinu i Rusiju. Složili su se da će Velika Britanija i SAD pristupati tim pitanjima, rukovodeći se našim zajedničkim vrednostima - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, Džonson sa nestrpljenjem čeka "Samit za demokratiju" 9-10. decembra, "koji će pomoći da se pokrenu međunarodne akcije". Teme samita će biti zaštita od autoritarizma, borba protiv korupcije, poštovanje ljudskih prava.

U kontekstu zajedničkih vrednosti, Džonson i Bajden naveli su novo partnerstvo Australije, SAD i Velike Britanije u sferi bezbednosti - AUKUS.

- Predsednik i premijer složili su se sa tim da partnerstvo AUKUS jasno odražava zajedničke vrednosti Velike Britanije i Amerike i njihov pristup svetu. Naglasili su važnost uloge koju će taj savez igrati u promociji mira i stabilnosti u svetu, koristeći kompetenciju Britanaca, Amerikanaca i Australijanaca za rešavanje budućih izazova - poručuje britanska strana.

Podsetimo, britanski premijer Boris Džonson, američki predsednik Džozef Bajden i australijski premijer Skot Morison u zajedničkom saopštenju objavili su o formiranju novog partnerstva AUKUS (Australija-UK-SAD) u oblasti odbrane i bezbednosti. Prva inicijativa u okviru ovog saveza biće proizvodnja nuklearnih podmornica za australijsku ratnu mornaricu.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.