RAZORAN ZEMLJOTRES ZATRESAO MELBURN! Stanovnici u strahu od daljeg potresa, zgrade oštećene!
Zemljotres, Foto: Profimedia

užas

RAZORAN ZEMLJOTRES ZATRESAO MELBURN! Stanovnici u strahu od daljeg potresa, zgrade oštećene!

Oštećene zgrade duž ulice Chapel vide se nakon zemljotresa 22. septembra u Melburnu u Australiji

Objavljeno:

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihteru pogodio je područje blizu Melburna na jugu Australije, prema Geoscience Australia.

Na tviteru u sredu ujutru, na nalogu Viktorijanske državne službe za hitne slučajeve (VICSES Nevs) navodi se da je epicentar zemljotresa bio u blizini Mansfielda u državi Victoria.

"Budite strpljivi jer linije mogu biti zauzete", navodi se na tvitu.

Prvobitno je australijska vlada registrovala zemljotres jačine 6 stepeni, ali ga je kasnije malo smanjila na 5,9. Američki geološki zavod takođe je utvrdio da je potres bio jačine 5,9 stepeni.

Video snimci na društvenim medijima pokazuju da je barem jedna zgrada pretrpela manja oštećenja i došlo je do prekida struje u centralnom poslovnom okrugu Melbourne, drugom po veličini australijskom gradu, gde su se neki ljudi mogli videti na ulicama nakon potresa.

1 / 4 Foto: Profimedia

Stanovnici Melburna opisali su svoj šok dok su kuće širom grada počele da se tresu, u gradu koji decenijama nije imao zemljotres slične veličine. Za sada nema izveštaja o povređenima.

Temblor je bio toliko jak da se osećao čak do Adelaide u Južnoj Australiji, udaljenoj 800 kilometara (500 milja), i Sidneja u Novom Južnom Velsu, udaljenom više od 900 kilometara (600 milja).

"Nema opasnosti od cunamija", navodi se u tvitu VICSES Nevs. Geoscience Australia saopštio je da je nakon zemljotresa jačine oko 4,0 stepena po Rihteru došlo do potresa, manje od pola sata nakon početnog šoka.

Oštećene zgrade duž ulice Chapel vide se nakon zemljotresa 22. septembra u Melburnu u Australiji.

Australija se nalazi u središtu tektonske ploče i kao rezultat toga vrlo retko doživljava ozbiljne zemljotrese, za razliku od susednog Novog Zelanda. Najgori zemljotres u zemlji ikada je bio 1988. godine na severnoj teritoriji, koji je merio samo 6,6 stepeni po Rihteru, prema Geoscience Australia. Zemljotres u Melburnu dogodio se nakon višednevnih žestokih protesta u gradu zbog strogih višemesečnih blokada koje su uvedene kako bi se sprečilo širenje varijante Covid-19 Delta.

Demonstranti su blokirali glavne puteve i zapalili baklje usred sukoba sa policijom, u nekim od najgorih nasilnih protesta koji su viđeni u gradu u poslednjih nekoliko godina.

Do danas je Victoria zabeležila ukupno 30.224 potvrđena slučaja Covida i više od 830 smrtnih slučajeva.

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.