RUSKE RAKETE I BRODOVI NISU PRETNJA ZA NATO: Posmatramo njihovo kretanje, ali NISMO ZABRINUTI (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Daglas Lut, ambasador SAD u NATO

RUSKE RAKETE I BRODOVI NISU PRETNJA ZA NATO: Posmatramo njihovo kretanje, ali NISMO ZABRINUTI (FOTO) (VIDEO)

Daglas Lut, stalni američki predstavnih u NATO u Briselu, govorio je rezultatima nedavno održanog ključnog samita alijanse u Varšavi
Objavljeno:

Dakle, dve ključne teme su snaga i dijalog na jednoj, i projektovanje stabilnosti na drugoj strani; i ovo je oblast u okviru koje će se dikutovati na ovim sastancima u sledeća dva dana.

Znamo, iz iskustva posle samita u prošlosti, da je donošenje odluka, ono što je proisteklo iz rada na Samitu u Varšavi u julu, u stvarnosti lakši deo ove jednačine. Teži deo je zaista implementirati ove odluke koje su tamo donete.

foto: AP

Dakle, mi u sedištu NATO smo sada u fazi izvršenja. Ovo je teško. Mislim da ćemo mi biti u ovoj fazi - implementacije onog što je odlučeno u Varšavi - najmanje godinu dana ili više, dakle u prvoj polovini sledeće godine bićemo veoma fokusirani na implementaciju Varšave.

Tokom te iste godine biće mnogo političke aktivnosti širom Alijanse. Videli smo svi već Brexit referendum u UK. Imamo važan referendum u Italiji, krajem godine. Imamo, naravno, i izbore u SAD. Očigledno, američka misija u Briselu je veoma zainteresovana da s pažnjom prati ovo. Zatim, sledeće godine, nastavlja se niz veoma važnih izbora: u Holandiji, u Francuskoj, u Nemačkoj, i tako dalje.

Vidite, dakle, da dok sprovodimo u delo odluke sa Samita u Varšavi, istovremeno smo usred ove političke aktivnosti unutar zemalja članica Alijanse.

foto: Reuters

U isto vreme, kao da ovo nije dosta, imamo stalnu nestabilnost na i oko teritorije NATO. Dakle, imamo, očigledno, izazov sa istoka, sa aktivnostima Rusije; imamo borbu protiv ISIS, koja je u toku u Siriji i Iraku; još uvek imamo značajnu migraciju u evropske zemlje članice, reku izbeglica; i naravno postojeću pretnju od terorizma u našim matičnim zemljama.

Mnogo toga se dešava na ovom sastanku ministara, i on je prilika za njih 28 da zajedno podele gledišta i procene i da osiguraju da se implementiraju odluke donete na samitu u Varšavi.

Sekretar Karter će ovde napraviti svoju petu posetu u okviru turneje regionom. On je počeo svoju put iz Vašingtona posetom Turskoj, koja je ključni saveznik. Štaviše, mislim i fundamentalni saveznik, jer Turska je geografski jugoistočni ugao Alijanse. Turska, znači, mora da gleda na jugoistok i jug prema svojim granicama sa Sirijom i Irakom, ali i na sever, preko Crnog Mora, na granicu sa Rusijom.

foto: Profimedia

Iz Turske, on je nastavio u Irak i tamo napravio procenu napretka, zajedno sa iračkim liderima, kampanje koja je u toku u Mosulu.

On je zatim otišao u Ujedinjene Arapske Emirate i sastao se sa čelnicima jedne od ključnih članica Koalicije.

U utorak je u Parizu, sa malom grupom drugih ministara odbrane, koji su ključni u davanju podrške vojnoj akciji protiv ISIS.

Dakle, on je već na "bogatom" proputovanju kroz četiri zemlje, a ovo će mu biti peta stanica.

U sledeća dva dana će se održati sledeći sastanci, koje ću ovde na brzinu pomenuti.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.