RUSKE RAKETE I BRODOVI NISU PRETNJA ZA NATO: Posmatramo njihovo kretanje, ali NISMO ZABRINUTI (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Daglas Lut, ambasador SAD u NATO

RUSKE RAKETE I BRODOVI NISU PRETNJA ZA NATO: Posmatramo njihovo kretanje, ali NISMO ZABRINUTI (FOTO) (VIDEO)

Daglas Lut, stalni američki predstavnih u NATO u Briselu, govorio je rezultatima nedavno održanog ključnog samita alijanse u Varšavi
Objavljeno:

Samit NATO u Varšavi u nekim budućim udžbenicima istorije verovatno će biti spominjan kao prekretnica u globalnoj geopolitici 21. veka. Novi kurs koji je Alijansa zauzela, kad je reč o kolektivnoj odbrani i stavu prema Rusiji znači i novu realnost na planeti.

Rezultati ključnog samita u Varšavi su jasni:

- ojačano je prisustvo alijanse na istoku, a četiri bataljona raspoređena su u Poljskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji (od 2017. godine)

- proglašena je operativnost NATO štita od balističkih projektila

- dogovoreno je jačanje individualnih odbrambenih kapaciteta nacija članica, kao i kolektivna sajber-odbrana

- počinje obuka i izgradnja kapaciteta u Iraku

- NATO Boing E-3 AWACS letelice za osmatranje pružanje informacije Globalnoj koaliciji protiv ISIS

- dogovoreno je prošireno pomorsko prisustvo NATO u Mediteranu, zbog izbegličke krize

- produžena je misija u Avganistanu

- komisija NATO - Ukrajina razmatrala je bezbednosnu situaciju u Ukrajini i podržala planove ukrajinske vlade za reforme

- generalni sekretar NATO potpisao je zajedničku deklaraciju sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, kojom je partnerstvo NATO i EU prešlo na viši nivo; saradnja će se naročito pojačati na poljima sigurnosti na moru i savladavanju pretnji koje dolaze od strane sve agresivnije Rusije

foto: Fonet

O svemu ovome, pred predstojeći sastanak ministara odbrana zemalja članica NATO govorio je Daglas Lut, američki stalni predstavnih u sedištu Alijanse u Briselu.

Lut je postavljen na mesto Ambasadora SAD u NATO u avgustu 2013. godine. Od 2007. do 2013. godine bio je savetnik Džorža Buša za rat u Avganistanu i Iraku (u ovom periodu dobio je nadimak “War Tsar”), a potom pomoćnik Baraka Obame za pitanja Avganistana, Pakistana i Indije.

Prenosimo uvodno izlaganje i brifing ambasadora Luta.

Moderator: Danas je s nama ambasador Lut, stalni predstavnik SAD u NATO. Kao što znate, ove nedelje je sastanak ministara odbrana zemalja članica NATO, pa je ovaj razgovor pravovremen. Hvala vam, ambasadore, što ste odvojili vreme.

Lut: Hvala. Danas, u sredu, i zatim ponovo u četvrtak, sastaju se ministri odbrana. Biće tu i sekretar Karter, zajedno sa svojih 27 kolega ministara.

foto: AP

Dozvolite mi da prvo postavim stvari u kontekst, kad je reč o ovom sastanku, a zatim ću se pozabaviti pojedinačnim sesijama.

Pre svega, oko tri i po meseca posle Samita u Varšavi, vreme je da položimo račune o tome kako napredujemo u sprovođenju odluika koje su donete tamo. Posle samita, svi ćemo biti zauzeti implementacijom odluka iz Varšave.

Setićete se dve ključne teme iz Varšave, i o njima ćemo obavestiti ministre na sesijama koje predstoje.

Pre svega, unutar granica NATO, ministri će razgovarati o našem primarnom zadatku - kolektivnoj odbrani. Ovo je naša odgovornost da štitimo građane, iz člana 5. Ovo nas dovodi do teme snage NATO. Dakle, šta NATO radi da održi svoju snagu, svoju sposobnost da izvrši obaveze iz člana 5? Ovo je kolektivna odbrana, ali i balansiranje snage. Šta činimo putem dijaloga? Kad kažem dijalog, naravno, pre svega mislim na najmoćnijeg, najvećeg suseda, Rusiju. Znači, snaga i dijalog - to je prva tema koja nam dolazi iz Varšave.

Druga tema se bavi odgovornošću NATO van njegovih granica, prema našim susedima. Ovde je tema projektovanje stabilnosti. Dakle, pitanje koje dolazi iz Varšave je - šta NATO može da uradi kako bi stabilizovao ranjive susedne zemlje, države na našoj periferiji. Pošto, sam NATO je sigurniji ukoliko su te susedne zemlje stabilne.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.