6 KANDIDATA JE U TRCI ZA GENERALNOG SEKRETARA NATO: Sve su ŽENE u pitanju!
NATO, Foto: Profimedia

biraće se

6 KANDIDATA JE U TRCI ZA GENERALNOG SEKRETARA NATO: Sve su ŽENE u pitanju!

Nova ličnost na čelu NATO će biti izabrana iduće godine na samitu u Madridu, a uglavnom je nepodeljeni stav atlantskih saveznika da to mora biti u političkim i geopolitičkim poslovima "iskusan Evropljanin, odnosno Evropljanka"

Objavljeno:

Među partnerima u NATO se već razmatra ko bi na položaju generalnog sekretara NATO zamenio Jensa Stoltenberga, kome 2022. ističe mandat, potvrdili su nezvanično izvori NATO u Briselu, navodeći da ne mogu da komentarišu pisanje španskog lista Pais da za tu funkciju ima šest kandidata i da su sve žene.

Pais navodi da su viđeni kandidati bivša britanska premijerka Tereza Mej, nekadašnja čelnica Službe za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije (EU) Federika Mogerini i nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Madridski dnevnik dodaje da medju partnerima u Atlantskom savezu postoji široko uverenje da posle 73 godine jedna žena treba da preuzme čelno mesto zapadnog vojnog-političkog saveza i kaže da su "još tri kandidatkinje sa Istoka Evrope".

To su, navodi Pais, bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, predsednica Estonije Kersti Kaljulai i donedavna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Nova ličnost na čelu NATO će biti izabrana iduće godine na samitu u Madridu, a uglavnom je nepodeljeni stav atlantskih saveznika da to mora biti u političkim i geopolitičkim poslovima "iskusan Evropljanin, odnosno Evropljanka".

Španski list kaže da je Tereza Mej već nezvanično kandidat, da je njena prednost što ;ima važno iskustvo kao predsednica vlade, ;ali neki partneri u NATO misle da nije povoljna činjenica to što Velika Britanija više nije članica Evropske unije, a što bi moglo izazvati nesporazume u času kad EU želi da razvije zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku, čemu se protivila Velika Britanija dok je bila članica EU.

"U igri je i ime Federika Mogerini kojoj ne idu u prilog kritike na račun vodjenja spoljne politike EU", ističe Pais i napominje da za Anegret Kramp-Karenbauer predstavlja priličan problem činjenica da je na čelu Evropske komisije takodje Nemica, Ursula fon der Lejen, "a nijedna od njih nije bila ;predsednica vlade".

Madridski dnevnik ukazuje na to da "mada uloga generalnog sekretara može izgledati od drugorazrednog značaja u ;organizaciji u kojoj se sve odluke donose uz nužnu jednoglasnost i neospornu prevlast SAD, što se ne dovodi u pitanje, ta ličnost ipak ima ključnu ulogu u utvrdjivanju koje i kako će se voditi rasprave".

Na samitu u Madridu iduće godine treba da bude usvojena nova strategija NATO koja kao glavnog suparnika, ako ne i već neprijatelja vidi Kinu.

A to je, kako objašnjava Pais, "Novi koncept za iduću deceniju, u koji je ugradjena ‘Vizija od 360 stepeni’, čime se zamenjuje dosadašnji koncept odbrane usredsredjen skoro isključivo na Rusiju, a uvode se višestruki ciljevi suzbijanja opasnosti, od vojnih i terorističkih, do ekonomskih, tehnoloških, ekoloških, što prete i iz vasione i sajber prostora".

Bonus video:

01:19

LJUBAN KARAN U PULSU SRBIJE: Rezolucije o genocidu imaju za cilj da Srbiju degradiraju

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.