OGLASILA SE KOLINDA: Biće joj čast da vodi NATO
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Facebook

FAVORIT ZA NASLEDNICU

OGLASILA SE KOLINDA: Biće joj čast da vodi NATO

Grabar-Kitarović javila se iz Tokija, gde je prisustvovala sednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u julu prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena

Objavljeno:

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je počastvovana što je mediji spominju kao favorita za naslednicu šefa NATO pakta.

"Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počastvovana time što me spominju u tako uglednom društvu za tu izuzetno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo šta više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno", kratko je rekla za Jutarnji list bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, komentarišui spekulacije u listu "Politiko" prema kojima je favorit za mesto sekretara NATO, umesto Jensa Stoltenberga.

Grabar-Kitarović javila se iz Tokija, gde je prisustvovala sednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u julu prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.

Upravo to što je žena navodi se kao jedan od argumenata za nominaciju Grabar-Kitarović za glavnog sekretara NATO. Tako Politiko navodi da su u Briselu u drugim zemljama članicama NATO već uveliko krenula nagađanja o tome ko bi mogao naslediti Stoltenberga.

Navodi se da političari, diplomate i analitičari ističu da je nakon 72 godine krajnje vreme da NATO imenuje prvu ženu na čelnu civilnu poziciju. Spekuliše se i da bi, s obzirom na nastavak sukoba s Rusijom, odabir nekoga iz istočne Evrope poslao važan signal Moskvi.

U tom se kontekstu uz bivšu predsednicu Hrvatske spominje se i bivša litavanska predsednica Dalia Grybauskaitė i aktualna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Prednost Grabar-Kitarović je njena bogata biografija u kojoj se, među ostalim, navodi iskustvo rada u NATO, navodi list. Bila je pomoćnica glavnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. godine, takođe prva žena na toj dužnosti. Neki spominju da je svoju karijeru gradila na konzervativnim političkim stajalištima.

Stoltenbergu mandat ističe u septembru 2022. godine.

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.