NATO SE PRIDRUŽIO OSUDI NAPADA NA NAFTNI TANKER: Saveznici pozivaju TEHERAN da poštuje svoje međunarodne obaveze!
Ilustracija, Foto: AP

OBALA OMANA

NATO SE PRIDRUŽIO OSUDI NAPADA NA NAFTNI TANKER: Saveznici pozivaju TEHERAN da poštuje svoje međunarodne obaveze!

Sloboda plovidbe od vitalnog je značaja za sve saveznike NATO i mora se poštovati u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju Alijanse

Objavljeno:

NATO se pridružio saveznicima u osudi napada na naftni tanker "Merser Strit" kod obala Omana i izrazio saučešće Rumuniji i Velikoj Britaniji zbog gubitaka.

Sloboda plovidbe od vitalnog je značaja za sve saveznike NATO i mora se poštovati u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju Alijanse.

Velika Britanija, SAD i Rumunija zaključile su da je Iran najverovatnije odgovoran za ovaj incident, a saveznici izražavaju zabrinutost zbog destabilizacionih akcija Irana u regionu i pozivaju Teheran da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Dve osobe - jedan Britanac i jedan Rumun, poginule su prilikom napada dronom na naftni tanker "Merser Strit", kojim upravlja "Zodijak maritim" u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera.

Brod je plovio pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obala Omana, a kompanija je saopštila da se još uvek utvrđuju sve okolnosti, dok je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid u petak za ovaj incident okrivio "iranski terorizam".

Iran je negirao te optužbe, navodeći da takvim neosnovanim tvrdnjama Izrael pokušava da odvrati pažnju od činjenica.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.