SAD I NEMAČKA POSTIGLE SPORAZUM: Njime će se okončati godine NAPETOSTI između dva saradnika!
Ilustracija, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

RUSKI GASOVOD

SAD I NEMAČKA POSTIGLE SPORAZUM: Njime će se okončati godine NAPETOSTI između dva saradnika!

Zvaničnici su kazali da se Bajden nastavlja protiviti gasovodu i smatra ga potezom Kremlja da proširi svoj uticaj na druge, međutim, savez sa Evropom je najučinkovitiji način da se suprotstavi Moskvi

Objavljeno:

Prema zvaničnicima iz Berlina i Vašingtona, SAD i Nemačka postigle su sporazum kojim se dopušta dovršetak ruskog gasovoda.

Time će se okončati godine napetosti između dva saveznika.

Bajdenova administracija će se odreći dugogodišnjeg protivljenja Vašingtona gasovodu Severni tok 2, što predstavlja promenu američkog stava. Time su završavena višegodišnja nagađanja o sudbini projekta. Nemačka će se prema sporazumu složiti da će pomoći Ukrajini u energetskim projektima i diplomatiji.

Američki zvaničnici u prethodne dve predsedničke administracije usprotivili su se Severnom toku 2 iz straha da će to pojačati ekonomski i politički uticaj Moskve u Evropi.

Gasovod će Kremlju omogućiti da poveća evropsku zavisnost o ruskom prirodnom gasu, a zatim ga koristiti za ucenu američkih saveznika, rekli su kritičari. Takve optužbe Rusija je odbacila.

Zvaničnici su kazali da se Bajden nastavlja protiviti gasovodu i smatra ga potezom Kremlja da proširi svoj uticaj na druge, međutim, savez sa Evropom je najučinkovitiji način da se suprotstavi Moskvi.

Bonus video:

21:44

ESPRESO INTERVJU: Jelena Kostov

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.