PESKOV O SKANDALU OKO ŠPIJUNSKOG SOFTVERA "PEGAZ": Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti
Dmitrij Peskov, Foto: Profimedia

izjasnio se

PESKOV O SKANDALU OKO ŠPIJUNSKOG SOFTVERA "PEGAZ": Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti

Peskov je dodao da šef države, predsednički kabinet i druge vladine agencije koriste poseban komunikacijski sistem koji je pouzdano zaštićen

Objavljeno:

Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti zbog skandala oko špijunskog softvera "Pegaz", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Mere bezbednosti preduzimaju se redovno, tako da nema potrebe za dodatnim merama, naglasio je Peskov, prenosi agencija Tass.

Peskov je dodao da šef države, predsednički kabinet i druge vladine agencije koriste poseban komunikacijski sistem koji je pouzdano zaštićen.

U utorak je dnevni list "Le Monde" objavio da je jedan od brojeva telefona francuskog predsednika Emanuela Makrona bio na spisku marokanske obaveštajne agencije kako bi vršila nadzor koristeći špijunski softver "Pagaz".

Istragom, čije je rezultate 18. jula objavilo 17 medijskih organizacija, predvođenih pariskom neprofitnom novinarskom grupom "Zabranjene priče", otkriveno je da je špijunski softver koji je izradila izraelska bezbednosna kompanija NSO, korišćen u pokušaju i uspešnom hakovanju 37 pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava.

NSO kompanija je rekla da se aplikacija koristi za borbu protiv kriminala i terorizam, a informacije iz istrage označila je kao klevetu da vladine agencije prikupljaju podatke o novinarima, političarima i aktivistima za ljudska prava, dok su kasnije programeri aplikacije priznali mogućnost zloupotrebe od strane nekih klijenata kompanije.

Bonus video:

05:17

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST U PULSU: Da li je 3 godine zatvora dovoljna kazna za vozača koji je u alkoholisanom stanju usmrtio pešaka

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.