IZOSTALA REAKCIJA? Zaharova zahteva da se oglasi Evropski parlament po pitanju prisluškivanja!
Marija Zaharova, Foto: Dragana Udovičić

GDE JE EVROPSKI PARLAMENT

IZOSTALA REAKCIJA? Zaharova zahteva da se oglasi Evropski parlament po pitanju prisluškivanja!

Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013

Objavljeno:

Rusija smatra da je izostala reakcija Evropskog parlamenta na izveštaje medija da su američke i danske službe prisluškivale telefone evropskih političara.

"Gde je Evropski parlament? Ovo pitanje je direktno vezano za delokrug aktivnosti EP-a, pošto su države članice bile izložene sajber napadu, sajber-špijunaži i to su apsolutno neprihvatljivi i nezakoniti koraci države koja nije evropska. Reakcija je u potpunosti izostala", poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za Jutjub-kanal "Solovjov Live", prenosi TAS S.

Ona je primetila da u Evropskom parlamentu nije bilo ni diskusije u vezi leta Rajanera koji je prinudno sleteo u Berlin 30. maja zbog lažne dojave o bombi, ne u smislu osude, već da bi se, kako je rekla, povukle paralele sa sličnim incidentom iz Minska nakon koga je EP pozvao na proširenje sankcija protiv Belorusije i istragu uloge Rusije u ovom slučaju.

U zajedničkoj istrazi evropskih medija 31.maja otkriveno je da je Danska učestvovala u špijunskom skandalu sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA) u kojoj je prisluškivano više istaknutih evropskih političara.

Danska vojna tajna služba pomogla je američkoj NSA da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, a prema izveštajima medija, špijunske agencije dve zemlje koristile su objekat koji se nalazi u blizini Kopenhagena za prisluškivanje.

Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima se detaljno vidi da je vojna obaveštajna služba Danske (FE) pružala podršku NSA.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.