EVROPSKA KOMISIJA PORUČILA: Zapadni Balkan da se strpi za slobodno putovanje u EU!
Ilustracija, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

EVROPSKA KOMISIJA PORUČILA: Zapadni Balkan da se strpi za slobodno putovanje u EU!

U Komisija dodaju da ne bi trebalo „u isti koš” stavljati pitanje politike proširenja EU i borbu protiv pandemije

Objavljeno:

U Evropskoj komisiji pozdravljaju napredak koji zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju po pitanju epidemiološke situacije i vakcinacije, ali poručuju da treba biti strpljiv do konačnog stavljanja regiona na listu „bezbednih“ zemlja za čije građane neće važiti restrikcije za ulazak u EU.

„Ne želimo da stvaramo situaciju u kojoj će se građani Zapadnog Balkana tretirati lošije nego što to omogućava zdravstvena situacija u regionu. Ali EU ne želi da ugrozi ni na jedan način napredak koji je napravljen u borbi protiv pandemije, a sve to kako bismo što pred došli u situaciju da se rešimo svih restrikcija i dozvolimo svima mogućnost putovanja”, kaže portparol Komisije Adelber Janc, prenosi Tanjug.

Na konstataciju medija da su građani Zapadnog Balkana više od godinu dana izolovani, a da poslednji epidemiološki podaci govore da zemlje regiona ispunjavaju osnovne kriterijume koje je EK predložila kao uslov za stavljanje na listu „bezbednih” zemalja, u Komisiji kažu da razumeju očekivanja građana Zapadnog Balkana, ali i da je na zemljama članicama da donesu odluku o proširenju liste koja se revidira svake dve nedelje.

„Savet EU u obzir uzima čitav spisak kriterijuma, ne samo ukupan broj slučajeva po glavi stanovnika, već i trendove po pitanju novih slučajeva, broja testiranja, procenat pozitivnih pri testiranju kao i ukupan odgovor na kovid 19. U pitanju je više globalna, a ne čisto numerička procena, koja je u potpunosti u rukama zemalja članica“, objašnjava Janc.

On podseća da je Komisija preporučila zemljama-članicama da dozvole putovanja u EU za sve putnike koji su primili vakcine koje je odobrila EMA i da to već sada omogućava putovanja za veliki broj građana sa Zapadnog Balkana.

„Ne dovodimo u pitanje našu posvećenost Zapadnom Balkanu, pogotovo kada je reč o slobodnom bezviznom putovanju. Samo pokušavamo da suzbijemo pandemiju koja i dalje preti uprkos napretku u zdravstvu i vakcinaciji“, zaključuje Janc.

U Komisija dodaju da ne bi trebalo „u isti koš” stavljati pitanje politike proširenja EU i borbu protiv pandemije, odnosno da bi bila velika greška da se na osnovu političkih razloga, kao što je podrška proširenju na Zapadni Balkan, zanemaruje uspostavljeni mehanizam za borbu protiv pandemije u EU.

Bonus video:

Đorđe David otkriva za Espreso sve o svađama u žiriju i u kakvom je odnosu privatno sa Milijem
01:47

Đorđe David otkriva za Espreso sve o svađama u žiriju i u kakvom je odnosu privatno sa Milijem

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media