AMERIKANCI VERUJU DA DINOSAURUSI I DALJE POSTOJE! Šok anketa pokazala veliko neznanje stanovnika SAD
Foto: Printscreen

Amerika veruje u dinosauruse

AMERIKANCI VERUJU DA DINOSAURUSI I DALJE POSTOJE! Šok anketa pokazala veliko neznanje stanovnika SAD

Istraživači su anketirali 2.000 odraslih Amerikanaca i otkrili da četiri od 10 ispitanika veruje da su dinosaurusi izumrli pre 2.000 do 10.000 godina

Objavljeno:

Istraživanje o dinosaurusima koje je sproveo "Bout Roker Studios", koji priprema crtanu seriju "Dino ranč" namenjenu deci, pokazalo je neverovatne brojke.

Gotovo polovina ispitanika iz Amerike veruje da dinosaurusi i dalje postoje u nekim delovima sveta, a većina njih zna da nabroji samo jednu vrstu.

Istraživači su anketirali 2.000 odraslih Amerikanaca i otkrili da četiri od 10 ispitanika veruje da su dinosaurusi izumrli pre 2.000 do 10.000 godina, mada je već odavno dokazano da su izumrli pre 66 miliona godina. Pored toga, oko 20 odsto Amerikanaca veruje da su izumrli pre samo 100 godina.

Oko 30 odsto veruje da su dinousauri i ljudi istovremeno živeli na Zemlji. Svaka četvrta osoba veruje da su dinosauri živeli sa slonovima, iako je nauka potvrdila da su slonovi nastali 10 miliona godina posle izumiranja dinosaura. Otprilike 54 odsto ispitanika tvrdi da su oni živeli samo u Africi i Severnoj Americi.

Pored toga, svaki od ispitanika je trebalo da imenuje bar četiri vrste dinosaurusa, od više hiljada poznatih, i kao što se očekivalo, većina je znala samo tiranosaurus reksa. Nešto više od trećine je uspelo da se priseti brontosaurusa koji je postao popularan zbog dečijeg filma Zemlja pre početka vremena. Ipak, 54 odsto nije uspelo da imenuje triceratopsa, dinosaurusa sa tri roga, koji se takođe pojavio u pomenutom filmu.

"Dinosaurusi nas i dalje fasciniraju, i još uvek imamo toliko toga o čemu ne znamo. Nova otkrića do kojih su došle nove generacije naučnika zaista su promenila naučnu percepciju o tome kakvi su zapravo bili dinosaurusi. Sada znamo da su to bile pametne, aktivne, dinamične životinje više poput ptica nego ogromnih ljuspavih guštera, kako ih često prikazuju", kaže paleontolog profesor Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu.

"Ukoliko želimo da budemo potpuno precizni, dinosaurusi u stvari nikada nisu potpuno izumrli - ptice potiču od dinosaurusa, što ih u stvari čini dinosaurusima", zaključuje profesor Brusati.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media