DR JOVANA SE VRATILA U SRBIJU DA SE BORI PROTIV KOVIDA: Tvrdi da je na pravdi BOGA dobila OTKAZ! Imamo i ODGOVOR!
Foto: Profimedia, Privatna arhiva, Sonja Spasić

POŽAREVAC

DR JOVANA SE VRATILA U SRBIJU DA SE BORI PROTIV KOVIDA: Tvrdi da je na pravdi BOGA dobila OTKAZ! Imamo i ODGOVOR!

Kao nagradu za svoj doprinos dobila je otkaz u DZ Požarevac, kaže za Espreso portal

Objavljeno: 09:52h

Kada je počela pandemija korona virusa u Srbiji mnogo mladih lekara vratilo se iz inostranstva kako bi pomoglo u spašavanju ljudskih života. Jedna od njih je i Jovana Radišić (27) iz Požarevca.

Kao nagradu za svoj doprinos dobila je otkaz u DZ Požarevac, kaže za Espreso portal.

- Dobila sam pre par dana kao mlad lekar od direktorke Snežane Stojković, otkaz, u kojem piše da više nemaju potrebe za lekarima, a sada ne znaju kako da organizuju smene. U junu postoji premalo lekara za Hitnu pomoć, s toga načelnica mora da prekrši zakon i svima stavi prekovremene smene i više od dozvoljenih zakonskih.

Nakon što joj nisu ponudili novi ugovor, otišla je u Švajcarsku i sada nam se javlja odatle.

- Kao i većina mladih koji su otišli, nisu mi dali novi ugovor, nažalost, što znači da ne želim da budem bez posla, kada sam mlada i sposobna i želim da radim. Kada nema mesta u Srbiji, ima u inostranstvu, ali mi je naravno jako žao zbog toga, jer da sam dobila ugovor, ne bi postojao razlog da odem. Sa 27 godina osoba je spremna da radi i tada je potrebna šansa za posao, motivacija i mladi bi ostali u Srbiji, ali bez posla da budu, kako misle da stvore porodicu i sagrade sebi bolju budućnost.

Dr Jovana Radišić
foto: Privatna arhiva

Dom zdravlja Požarevac susreće se, po njenim rečima, sa brojnim problemima, a doktorka Jovana, za naš portal navela je one ključne.

- Covid dodatak ne isplaćuju svim radnicima, meni lično 4 meseca nisu, kada sam pisala tužbu i rekla da ću je pustiti onda su se setili. Dr Marijani Milenković i dr Milanu Stevanovicu ne plaćaju Covid dodatak, putne troškove. A nijednom radniku ne plaćaju dežurstvo u Kostolcu koje termoelektrana regularno plaća, i ne plaćaju fudbalske utakmice koje fudbalski klub redovno plaća.

Kao mlad lekar želela je da poboljša uslove rada u Hitnoj pomoći i time sebi i kolegama olakša svakodnevni rad.

- Ja sam lično obezbedila 3 donacije od preko 10 hiljada evra za samo četiri meseca rada, gde sam bila omalovažana više puta od strane dr Svetlane Ačić Nikolic i pom.dir za finansije Smiljke Petrović kao i pravnog referenta.

Želela je da uslovi rada budu bolji, ali su to nadređeni shvatili kao napad na njih. Nikako im nije bilo jasno zašto se toliko trudi, govorili su joj i da je promašila sredinu.

- Prva donacija bila je od Caritasa u vidi medicinske opreme. Imali smo mnogo problema sa upravom jer su tvrdili da nam donacija nije potrebna. To može potvrditi Caritas Serbia. Druga donacija je bila iz Prizme Kragujevac i tada su mi zapretili da to ne sme stići do novinara i da se ne trudim previše. Nije mi jasno zašto odbijaju donacije jer su one regulisane pravno ugovorom. Navodili su da postoje tenderi za to. Time su me naveli da posumnjam u ispravnost vođenja ove ustanove.

Nezadovoljstvo nije pokazala samo dr Jovana, pored nje je još 4 osoba napustilo Hitnu.

- Smatram da rukovodstvo koristi mlade lekare kao sezonske radnike. Ne isplaćuju obaveze, diskriminišu nas. Dom zdravlja sveo se na političku borbu između dve stranke i veoma mi je žao zbog toga, zaključuje Jovana.

Kako bismo saznali drugu stranu priče, kontaktirali smo Dom zdravlja Požarevac i njihov mejl prenosimo u celosti:

"Po Vašem upitu odgovaram Vam da navodi dr Radišić nisu tačni.

Imenovana je bila na privremenim I povremenim poslovima na zameni na određeno vreme do povratka doktorke sa bolovanja.

S оbzirom na to da se dr vratila sa bolovanja, njoj je prestao ugovor o radnom angažovanju 31.05.2021.godine čime je automatski bila neaktivna od strane RFZO. U skladu sa Zakonom , mi smo imenovanoj uputili novi Anex ugovora, kojim je obaveštavamo da joj ističe ugovor o radnom angažovanju 31.05.2021.godine.

Dom zdravlja Požarevac ima sa Gradom Požarevac Rešenja i zaključke kojim grad pomaže u jačanju kadrovskog kapaciteta, tako što finansira zaradu izvesnog broja lekara I medicinskih tehničara.

S obzirom na to da je sve bilo popunjeno što se tiče zamena doktora, direktor je uputio zahtev Štabu za vanredne situacije Grada Požarevca za finansiranje zarade Dr Jovane Radišić, 26.05.2021. godine pri čemu direktor nijednog mometna nije pomislio da joj raskine ugovor o radu, već da nastavi po drugom osnovu finansiranja da radi u našoj ustanovi.

Dr Jovana Radišić se nijednom nije obratila direktoru sa pitanjem "da li će se produžiti ugovor", ali da jeste, bilo bi joj objašnjeno da će se njen rad, u našoj ustanovi nastaviti, samo iz drugog izvora finansiranja. O tome je obaveštena I u telefonskom razgovoru od strane pomoćnika direktora, 27.05.2021.godine.

Koliko je nama poznato, doktorka se nikada nije obratila direktorki lično da je imala problem u službi, niti od strane drugih zaposlenih.

Napominjemo da je 27.01.2021.godine, Dom zdravlja raspisao Konkurs za prijem u radni odnos 5 lekara. Na navedeni konkurs, ona se nije javila Iako su se lekari iz SHMP koji su imali isti status kao I ona javil i bili primljeni u radni odnos.

Donacije koje je Dr Radišić pribavila službi hitne medicinske pomoći nisu bile potrebne jer smo imali sva obezbeđena sredstva od strane RFZO I Ministarstva zdravlja, ali smo ih prihvatili I nisu velike vrednosti.

Što se tiče odlaska Dr Jovane Radišić u inostranstvo, nemamo nikakvih saznanja.

Direktor je 31.05.2021. pozvao na razgovor, ali je telefon bio nedostupan", zaključila je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.