ZBOG OGROMNE LISTE ZLOČINA, SMATRA SE NAJVEĆIM UBICOM BEOGRADSKOG ASFALTA: Bili su to počeci klana "Amerika"(FOTO)
Voja Amerikanac, Foto: Printscreen/facebook/Legende devedesetih

kriminal devedesetih

ZBOG OGROMNE LISTE ZLOČINA, SMATRA SE NAJVEĆIM UBICOM BEOGRADSKOG ASFALTA: Bili su to počeci klana "Amerika"(FOTO)

Navodno, Ćaldovića je glave koštalo to što je Voja Amerikanac "odradio" čoveka čiju je glavu Ćenta ucenio na 80.000 maraka

Objavljeno:

Ogroman spisak zločina vezuje se za Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voju Amerikanca, zbog čega ga smatraju i najvećim ubicom beogradskog asfalta. Kažu da tako bogat dosije nemaju ni Sretko Kalinić, ni Željko Maksimović - Maka.

O sudbini Voje Amerikanca se ni dan danas ništa ne zna.

Lak na obaraču, okarakterisan kao opasni psihopata, na dušu mu petnaestak nerasvetljenih ubistava sa početka i sredine devedesetih godina prošlog veka. Za njega se pričalo da je u svim likvidacijama imao logistiku u Državnoj bezbednosti, čiji je pripadnik bio od početka devedesetih godina.

Priča o Voji Amerikancu ustvari je priča o početku klana "Amerika". On je oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore.

Danas se prepričava da je posle ubistva Radeta Ćaldovića - Ćente unezveren upao u jednu od tada najpopularnijih prestoničkih diskoteka. Seo je za šank i naručio piće.

- Najviše volim kada se ispruže ovi sa službenom - rekao je Voja šankeru koji nije znao "ko je ubijen a da je imao službeni legitimaciju Državne bezbednosti Srbije".

Kasnije je i šankeru postalo jasno šta je Voja rekao. Kao udarna vest tog 15. februara 1997. godine emitovano je da je u Francuskoj ulici ubijen Ćenta (1950). Sa nekadašnjim nerazdvojnim prijateljem Ljubomira Magaša - Ljube Zemunca, ubijena je Maja Pavić (1973), novinarka i kuma Svetlane Ražnatović. Ispostavilo se da se njihov ubica popeo na haubu vozila i kroz šoferšajbnu u njih sasuo ceo okvir iz automata. Zvanično, ovo ubistvo nikada nije rasvetljeno.

Navodno, Ćaldovića je glave koštalo to što je Voja Amerikanac "odradio" čoveka čiju je glavu Ćenta ucenio na 80.000 maraka. Voja je otišao kod Ćaldovića ali ga je ovaj oterao rečima: "Ti si nekoga ubio? Ne zasmejavaj me, pogledaj se!" To mu je poniženi Raičević vratio rafalima.

Policijska operativna saznanja govore da je Raičević organizator, ali i počinilac još mnogih ubistava u Beogradu. Pored likvidacije policijskog inspektora Dragana Radišića 1996. godine, na navodnom spisku je i major Arkanovih "tigrova" Zoran Stevanović, zvani Kiri, ubijen iste godine. A 20. januara naredne godine, u holu Glavne železničke staniceu Beograd, navodno je ubio i Baranina Jugoslava Juga Vučinića.

Na njegovoj listi su i vođa "voždovačkog klana" Goran Vuković - Majmun, Mališa Milovanović...

I sve tako do kraja 1997. godina. Tada je Voja Amerikanac nestao. Iza njega je ostao zapaljen džip i misterija. Govorilo se da je njegovo telo jedno od tri zabetonirana i bačena u Dunav kod Golupca. Zatim da su ga osvetnici mučili, isekli i njegove delove tela razbacali po Beogradu. Za njegov nestanak se pričalo i da je ono osveta italijanske mafije iz SAD. Činjenica je, ipak, da policija ništa nije otkrila, a tri godine posle nestanka proglašen je mrtvim.

Bonus video:

01:14

TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA KOJU NISTE ČULI: Brzo je i lako, a imaćete UNIKATNA USKRŠNJA JAJA

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.