NIJE MOGAO DA SE SUZDRŽI! PREDSEDNIK POLJSKE OŠTRO: Rusija je neprijatelj SLOBODE
Andžej Duda, Foto: EPA-EFE/TOMASZ WASZCZUK

GODIŠNJICA PRVOG USTAVA

NIJE MOGAO DA SE SUZDRŽI! PREDSEDNIK POLJSKE OŠTRO: Rusija je neprijatelj SLOBODE

Poljska 3. maja obeležava 230. godišnjicu prvog ustava

Objavljeno:

Predsednik Poljske Andžej Duda nije uspeo da se suzdrži od antiruske retorike tokom svog govora povodom Dana ustava zemlje, podsećajući na događaje iz 1792. godine.

„U majskom ustavu stoji moto: svaka vlast ljudskog društva potiče od volje naroda. Ova divna poruka prenosila se kroz pokolenja i postala zauvek ogromno blago našeg istorijskog nasleđa, osnov naše demokratije i, kao rezultat, čitave demokratije“, izjavio je Duda govoreći na zasedanju parlamenata Poljske i Litvanije u Varšavi.

„Strogo govoreći, zbog toga neprijatelji slobode nisu mogli da podnesu ustav od 3. maja. Upravo zbog toga je imperijalistička Rusija objavila rat“, rekao je poljski predsednik misleći na Rusko-poljski rat 1792. godine.

Tokom rasprave koja je usledila, obraćajući se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, Duda je naglasio da Poljska smatra da je Krim i Donbas „okupirala Rusija“.

Poljska 3. maja obeležava 230. godišnjicu prvog ustava. Na proslavu u Varšavu došli su predsednici Ukrajine, Litvanije, Letonije i Estonije.

U poslednje vreme na Zapadu se često čuju izjave o „ruskoj pretnji“. Rusija je više puta odgovarala da ne namerava nikoga da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao izgovor za razmeštanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruske granice. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, ruska pretnja je „izmišljotina onih koji žele da profitiraju na svojoj ulozi odreda iz prve borbene linije u borbi protiv Rusije, da bi za to dobili neke bonuse i povlastice“.

Odnosi Moskve sa Kijevom i Zapadom pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika, i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje više puta su optuživale Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine. Moskva je odbacila sve optužbe, rekavši da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, a da je pitanje Krima konačno zatvoreno.

Bonus video:

14:25

Espreso Interjvu: Ana Grozdanović

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.