NEVIDLJIV, VELIKOG DOMETA I SA ŠIROKOM PALETOM NAORUŽANJA: Rusi uskoro dobijaju "TIHOG UBICU"! (VIDEO)
Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa, Foto: Printscreen/Youtube

NAORUŽANJE

NEVIDLJIV, VELIKOG DOMETA I SA ŠIROKOM PALETOM NAORUŽANJA: Rusi uskoro dobijaju "TIHOG UBICU"! (VIDEO)

Spoljašnji izgleda PAK DA (Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa) je velika tajna

Objavljeno:

Nevidljiv, velikog dometa i sa širokom paletom naoružanja, to je konačan nacrt nevidljivog bombardera koji je potvrdilo Ministarstvo odbrane Rusije. Planirano je da perspektivni vazduhoplovni kompleks velikog dometa (PAK DA) počne da se koristi do 2027. godine i da zameni Tu-95MS.

"Leteće krilo"

Spoljašnji izgleda PAK DA (Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa) je velika tajna. Šira javnost ima pristup samo vizuelnim modelima sa navodnim izgledom aviona.

Prvi snimci lovca petog pokolenja PAK DA pojavili su se tek nakon njegovog prvog leta. Perspektivni bombarder po planu bi trebalo da poleti 2025-2026. godine. Trenutno je u fazi projektovanja i ispitivanja određenih delova konstrukcije.

Taktičko-tehničke karakteristike se ne objavljuju. Poznata je samo šema - "leteće krilo", silu podizanja stvara praktično cela površina letelice. Ovo značajno smanjuje specifičnu težinu letelice i može povećati korisni teret. Pored toga, ova forma se lako optimizuje kako bi se smanjilo efektivno područje rasipanja i smanjila primetnost za radare.

Konstruktori aviona su već obavili seriju ispitivanja procene nivoa radiolokacijske primetnosti na specijalnim maketama i pojedinačnim elementima bombardera u punoj veličini. Pretpostavlja se da će zbog izražene neprimetnosti moći praktično nekažnjeno da nanosi udare po neprijateljskim kopnenim ciljevima i neopaženo napusti zonu PVO. Za sada samo jedan bombarder na svetu ima takve mogućnosti, to je američki B-2 "Spirit".

- Potvrđeni su ultra niski pokazatelji površine radarskog preseka (EPR) PAK DA, izračunati u fazi istraživačkog rada primenom metoda računarskog modeliranja. Radijus detekcije perspektivnog bombardera radarskim patrolnim letelicama velikog dometa i brodskim radarima lovaca smanjiće se nekoliko puta - precizirao je izvor u odbrambenoj industriji.

Polako, ali sigurno

U odnosu na strateške raketne nosače Tu-160 i bombardere velikog dometa Tu-22M3, koji su sposobni da ubrzaju do nadzvuka, PAK DA je zamišljen kao podzvučni avion.

Mnogo je ekonomičniji i omogućava da se poveća domet leta, neki stručnjaci iz vazduhoplovstva smatraju da domet može biti i do 15.000 kilometara. Nevidljivost će lišiti posadu potrebe da što pre napusti područje lansiranja rakete ili ispuštanja bombe.

Kao što je ranije objavljeno, prvi motor za PAK DA već je sastavljen "u hardveru" i uskoro će biti poslat na testiranje. Dizajniran je u potpunosti u digitalnom obliku, što je pojednostavilo pokretanje proizvodnje. Ove godine će biti izgrađeno još nekoliko motora koji će takođe učestvovati u testovima. Detalji nisu poznati. Navode da su mlaznice ravne, kao na američkom lovcu "F-22", što smanjuje vidljivost aviona u infracrvenoj zoni. Plan je da se isto ugradi i u prvom ruskom udarnom stelt dronu S-70 "Ohotnjik".

Koncept borbene upotrebe PAK DA uključuje raketne udare na kopnene ciljeve sa velike daljine. Arsenal će uključivati i postojeće (X-101 i X-102) i perspektivne strateške rakete. Očigledno je da će PAK DA imati i hipersonično oružje, uključujući najnoviji "Kindžal". Avion će moći da kontroliše grupe bespilotnih letelica.

Svojevremeno je bila informacija da rusko ministarstvo odbrane radi nad udarnim kompleksom na bazi reaktivnih dronova, koji su spremni da polete sa aviona. Takvi dronovi će moći samostalno da otkriju neprijatelja, raspoređuju zadatke među sobom i idu ka meti istovremeno iz nekoliko pravaca. Svo oružje biće smešteno u unutrašnje odeljke PAK DA, što će smanjiti njegovu vidljivost za PVO sisteme.

Glavni konkurent

Trenutno su u projektovanju i izgradnji neprimetnih aviona lideri Sjedinjene Američke Države. Amerikanci imaju bogato iskustvo u borbenoj upotrebi taktičkih jurišnih aviona F-117, koji su već van upotrebe, strateški bombarderi B-2, kao i lovci pete generacije F-22 i F-35. Glavni konkurent PAK DA biće perspektivni nosač raketa velikog dometa B-21 "Rajder", koji je po karakteristikama sličan ruskom avionu.

Koncern "Northrop Grumman" radi na razvoju letelice čija se eksploatacija planira 2025. godine. Po spoljašnosti avion podseća na B-2. Oba projekta se zasnivaju na konceptu podzvučnog, nevidljivog aviona, izgrađenog prema šemi "letećeg krila" i može da nosi rakete i bombe. Jedan od glavnih zadataka takvog bombardera, pored nanošenja nuklearnih udara, je i prikriveni pristup području lansiranja rakete ili bombe i uništavanje glavnih neprijateljskih PVO objekata.

Osnovnim naoružanjem B-21 će biti hipersonične rakete AGM-183A ARRW. Prema podacima koncerna "Lockheed Martin", ove letelice mogu da ubrzaju do 17 Maha, dok im je domet do 800 kilometara. Serijska proizvodnja i primena ARRW je predviđena 2022. godine. U tom pogledu Rusija je ispred SAD-a. Vazduhoplovne hipersonične rakete već su u službi vazduhoplovnih snaga.

Bonus video:

14:25

Espreso Interjvu: Ana Grozdanović

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.