RUSIJA SE OPREMA ROBOTSKIM BORBENIM TENKOVIMA: Uran-9 prva testiranja imao u Siriji (VIDEO)
Uran-9, Foto: Printscreen/Youtube

nešto novo

RUSIJA SE OPREMA ROBOTSKIM BORBENIM TENKOVIMA: Uran-9 prva testiranja imao u Siriji (VIDEO)

Plan je predstavljen u 766. proizvodno-tehnološkom preduzeću u Nahabinu kod Moskve koje razvija i proizvodi robotska vozila različitih oznaka za rusku vojsku

Objavljeno:

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se planira uspostavljanje jedinice ruske vojske opremljene „udarnim robotima“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu već je pregledao ispunjenje plana nabavki za odbranu, u kojem će se formirati prva jedinica u zemlji koja će biti opremljena robotskim borbenim sistemima Uran-9.

Plan je predstavljen u 766. proizvodno-tehnološkom preduzeću u Nahabinu kod Moskve koje razvija i proizvodi robotska vozila različitih oznaka za rusku vojsku.

„Kako je načelnik Glavnog štaba vojske Vasilij Tonkošurov izveštavao ministra odbrane, prva jedinica sa udarnim robotima biće postavljena u oružanim snagama Rusije koja će upravljati petom robotskim sistemom Uran-9 ili 20 borbenih vozila“, rečeno je ranije iz Ministarstva za Tass ovog meseca.

Uran-9 je poluautonomno vozilo kojim se može daljinski upravljati sa udaljenosti do 3 kilometra. Može da manevriše na terenu po raznim neravnim terenima i da obezbedi pokriće za vojnike. Opremljen je automatskim topom od 30 mm, kao i protivtenkovskim raketama Ataka i bacačima plamena Šmel. Međutim, to još uvek nije pravi „terminator“ u smislu da može da deluje nezavisno bez ljudske kontrole. Stoga, iako je opisano kao „robot“, bilo bi prikladnije nazvati ga „tanketa sa daljinskim upravljanjem“.

Novoformirana eksperimentalna jedinica sprovešće testove kako bi utvrdila kako platformu Uran-9 može najbolje iskoristiti. Testiranje će se navodno obaviti u jednom od naučno-istraživačkih centara Ministarstva odbrane.

„Ovaj centar će naknadno obučavati osoblje koje će upravljati udarnim robotskim vozilima Uran-9 u operativnim vojnim jedinicama“, dodalo je ministarstvo.

Međutim, Moskva je već testirala Uran-9, jer je nekoliko sistema bilo zaposleno u stvarnim borbenim situacijama u Siriji. Par dvanaesttonskih vozila - čija su dužina pet metara teška petinu i nešto više od polovine dužine T-90 - raspoređeni su za terenska ispitivanja. Dva Urana-9 prevezena su velikim kamionom na ratište, a zatim ih je radio-upravljao operater i komandant u oklopnom kamionu Kamaz 6k6.

Dizelski motor Uran-9 omogućava vozilu da ubrza do 35 kilometara na sat na autoputevima ili na terenima od šest do petnaest milja na sat. Prema programerima, čelične oklopne ploče mogu ga zaštititi od granata i malokalibarskog oružja - mada implicitno može ostati ranjivo na drugo relativno često oružje poput RPG-a ili teških mitraljeza.

Tokom testiranja u Siriji, Uran-9 nije doživljen kao veliki uspeh, delom zbog ograničenog vidnog polja za operatere, dok jedinica takođe nije uspela da reaguje dovoljno brzo u kritičnim trenucima.

"Nedostaci su utvrđeni tokom testova u Siriji. Inženjeri su posebno razmatrali pitanja kontrole, smanjene pokretljivosti i nezadovoljavajuće vojne obaveštajne i nadzorne funkcije", rekao je Vladimir Dmitrijev, šef koncerna Kalašnjikov.

To bi moglo objasniti zašto ruska vojska stvara novu jedinicu , dok će se dodatna ispitivanja odvijati u sigurnijem okruženju.

Ruska vojska je već najavila napore koji bi uskoro mogli da koriste teške robote za uklanjanje mina, dok bi u budućnosti mogli da budu raspoređeni kao izviđači, kao i u ulozi radijacionog i hemijskog izviđanja.

Bonus video:

 VUČIĆ PORUČIO SA PEŠTERA: Vojska sposobna i spremna da sačuva  zemlju od svakog agresora! (KURIR TELEVIZIJA)
01:11

VUČIĆ PORUČIO SA PEŠTERA: Vojska sposobna i spremna da sačuva zemlju od svakog agresora! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / National Interest)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media