ČEŠKA POSTIGLA PARITET: Poznato koliko službenika ostaje u amabasadama u MOSKVI i PRAGU!
Češka, Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

precizno

ČEŠKA POSTIGLA PARITET: Poznato koliko službenika ostaje u amabasadama u MOSKVI i PRAGU!

Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine

Objavljeno:

U ruskoj i češkoj ambasadi u Pragu i Moskvi radiće po 32 službenika, rekao je ministar inostranih poslova češke Jakub Kulganek.

- Po sedam diplomata i po 25 administrativno-tehničkih službenika, precizirao je on, istakavši da se broj zaposlenih u generalnim konzulatima neće menjati u svetlu diplomatskog sukoba.

Generalni konzulati Rusije u Češkoj nalaze se u Karlovim Varima i Brnu, dok su konzulati Češke u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu.

Kulganek nije isključio mogućnost da se u budućnosti broj službenika u diplomatskim predstavništvima u obe prestonice poveća, ali samo na principu pariteta.

Ministar je takođe istakao da, za razliku od 18 diplomata ambasade Rusije u Pragu koje su češke vlasti 17. aprila proglasile za persone non grata, ostali službenici diplomatskog predstavništva, koji moraju napustiti Prag do kraja maja, nisu proterani iz zemlje. Reč je o izjednačavanja broja osoblja u ambasadama obe zemlje.

- Teoretski, oni bi se mogli vratiti u budućnosti u rusku ambasadu u Prag, jer nisu proterani i nemaju status persone non grata, kazao je Kulganek.

Istovremeno je dodao da je 20 diplomata češke ambasade u Moskvi proterano iz Rusije, stoga se u budućnosti ne mogu vratiti u Rusiju.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Bonus video:

26:24

CENTRALNI DNEVNIK 22.04.2021.

(Espreso/Sputniknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.