PUCANJ U PRAZNO! ZAHAROVA SE OBRUŠILA SVOM SILOM: Ultimatumi Češke su NEDOPUSTIVI
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

BESNA!

PUCANJ U PRAZNO! ZAHAROVA SE OBRUŠILA SVOM SILOM: Ultimatumi Češke su NEDOPUSTIVI

Portparolka je saopštila da će danas biti pozvan ambasador Češke u MIP gde će biti obavljen „konkretan razgovor“ o tome, kako će Moskva odgovoriti na naredne korake Češke

Objavljeno:

Ultimatumi Češke Rusiji su nedopustivi i neprihvatljivi, Prag treba to da shvati, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

- To je pucanj u prazno predstavnika različitih grana vlasti. Rekla bih čak, ne u prazno – njima se vratio. Treba postaviti pitanje – šta oni hoće? U svakom slučaju, ultimatumi, ultimativni ton, takvi pristupi su nedopustivi prema našoj državi. Mislim da oni to znaju, rekla je Zaharova radiju Vesti FM. Ona smatra mogućim da je ultimatum Češke Rusiji naručen.

Portparolka je saopštila da će danas biti pozvan ambasador Češke u MIP gde će biti obavljen „konkretan razgovor“ o tome, kako će Moskva odgovoriti na naredne korake Češke.

I ruski senator Aleksej Puškov smatra da ultimatum ministra spoljnih poslova Češke Jakuba Kulganeka, koji je zatražio da Rusija danas do podneva vrati sve proterane diplomate u Moskvu, može imati negativne posledice po Prag.

- Nemoguć scenario: Češka ne može da diktira uslove Rusiji i da postavlja ultimatume. Ona provocira ili snižavanje nivoa diplomatskih odnosa, ili njihovo raskidanje, napisao je Puškov na Telegramu.

Ranije je Kulganek postavio ultimatum Moskvi, rekavši da sve proterane diplomate iz Rusije moraju da vrate danas do podneva nazad u rusku prestonicu, inače će se broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu smanjiti svesti na isti broj kao u češkoj ambasadi u Moskvi.

Prema njegovim rečima, takve korake Praga prema Moskvi dogovorili su predsednik, šef vlade i ministar spoljnih poslova.

Kulganek je istakao da je proterivanje 20 čeških diplomata iz Rusije paralizovalo rad ambasade u Moskvi.

Podsetimo, premijer Češke je 17. aprila saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Bonus video:

00:09

STRAŠNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U NOVOM BEOGRADU: Dva automobila udarila u vozilo Hitne pomoći koje je prevozilo pacijenta

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.